Excursie bomen en mossen

 

In de regen

Op een zeer regenachtige zondag ‘druppelden’ er toch nog 7 deelnemers en een hondje binnen, bij de ingang van het park. We begonnen met een lesje Nederlandse taal! Over de schrijfwijze van de naam van het park zijn de meningen altijd verdeeld. Is het nou Weidse Weide of Wijdse Weide, zoals op het bord staat? Het blijkt beide te mogen, maar volgens het boek der Nederlandse taal is alleen weids juist, is groots, ruimtelijk.

Vervolgens gingen we de mossen en korstmossen op 2 witte elzen onder de loep nemen met zoekkaarten erbij als hulp. Een losse tak van de boom toonde duidelijk aan dát het een els was, met ander blad , maar wel met proppen en katjes. Op het hoge boomrijke pad verschillende bomen en struiken bekeken, knoppen, katjes en bladkleur en -kenmerken.

Genoten van het uitzicht over het park, het ontwerp, de aanleg en de renovatie toegelicht aan de hand van foto’s.

Mossen op bomen

Bladval uitgelegd met behulp van kastanjebladstelen, kurklaagje en vaten duidelijk zichtbaar met een loep. Via de veendijk van de Leidsewallenwetering, waar heel duidelijk het verschil in waterhoogte zichtbaar is en de verdeling in kavels, liepen we naar de ‘rijkelui’s boomgaard.

Kwee, walnoot, zwarte walnoot, mispel en tamme kastanje bekeken, ook aan de hand van de bijbehorende vruchten. Welke kastanje brachten de Romeinen nou mee? De tamme, om polenta van te maken voor het leger! De paardenkastanje kwam pas in de 16e eeuw naar west Europa door een Oostenrijkse diplomaat meegenomen uit Turkije. De genezende gel van kweepitjes getest op de handen. Makkelijk te maken met wat rijpe pitjes en wat water, doosjes gesloten op de vensterbank zetten en de rest gaat vanzelf. Mossen bekeken op de brug.

Bomen en mossen

Pad vervolgd naar de volgende boomgaard, van de gewone man, appels peren en pruimen, daar kon je wat mee! Bij de kwel getest of er ‘olie’ op lag. Nieuwe boom ontdekt…een wegedoorn!

Na dik anderhalf uur was de wandeling ten einde, iedereen, met name het hondje, was zéér nat, maar ook heel tevreden.

**wat de gidsen verbaasde was, dat er zo weinig mos was in dit park!

**wat ons blij maakte was, dat alle bomen zo gezond waren!

Verslag: Marian Wesdijk

Foto’s: Wilco Pot