Over ons

IVN Westerwolde-Oldambt is in 2018 opgericht. Het is ontstaan uit een fusie van de bestaande afdelingen Bellingwedde en Vlagtwedde. Eén en ander is het gevolg geweest van het samen gaan van de gemeenten Bellingwedde en Westerwolde dat op 1 januari 2018 plaats vond. De naam Oldambt is toegevoegd omdat in het verleden IVN Oldambt al als werkgroep binnen de afdeling Bellingwedde is opgegaan.

Bij de fusie tussen IVN Bellingwedde en -Westerwolde is de naam Oldambt aan de nieuw te vormen afdeling toegevoegd. Dit is duidelijker voor onze leden en de betreffende gemeenten, (Westerwolde en Oldambt), waarin de afdeling actief is en bij en andere overheden.

Theater van de natuur

Binnen de streek Westerwolde met zijn kleinschalige landschap en waar rust en ruimte nog gewoon is en de wijdheid van het Oldambt met zijn akkers en waar men kilometers ver kan kijken, liggen verschillende natuurgebieden, o.a. : De Lethe, Ter Borg, het Loosterveen, de Gaast, het Sellingerbos, de Tjamme, de Hoorndermeden en niet te vergeten de Dollard!

Dollard

We organiseren regelmatig natuurexcursies of lezingen over natuur en duurzaamheid en kunnen u dan ook meenemen naar prachtige gebieden waar zeldzame soorten voorkomen. 

Daar naast zijn er ook een aantal werkgroepen actief die zich bezighouden met de bescherming van soorten, natuur of landschap.In de omgeving van de plaats Bellingwolde is de IVN jeugdafdeling, “de Scharrelkids” actief.

Scharrelkids

Zwerf door onze website en vorm u zo een beeld van wat er zich afspeelt in de natuur en de geplande activiteiten van onze afdeling binnen de gemeenten Westerwolde en Oldambt.

Het zal u opvallen dat de riviertjes Ruiten- en de Westerwoldse Aa een grote stempel drukken op landschap in Westerwolde en een deel van het Oldambt.  Ook invloed van De Dollard was/is zeer nadrukkelijk aanwezig in het landschap van de gemeente Oldambt.

De toevoeging Aa, zoals bij de Ruiten Aa en Westerwoldse Aa, zou afgeleid zijn van het Gotische AHWA  terwijl dat woord weer is afgeleid van het Latijnse woord AQUA (=Water).  De naam Westerwoldse Aa zou dus niets meer of minder betekenen dan: "Westerwoldse Water”.