Werkgroep Imkers

De werkgroep bijen onderhoudt de bijenstand in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Werkzaamheden vinden in de regel op maandagochtend plaats.

In de Kasteeltuin “Oud Valkenburg” werken 4 imkers regelmatig op maandag- en woensdagmorgen. Hierbij is ook de imker van Chateau St.Gerlach betrokken. Dit samenwerkingsverband komt goed van pas in de kweek van nieuwe koninginnen en het maken van jonge volken. Zowel in de Kasteeltuin als bij St.Gerlach is het houden van goedaardige bijen een noodzaak vanwege de grote aantallen bezoekers welke jaarlijks de bijenstal dicht naderen. De koningin van een bijenvolk is bepalend voor het goedaardige gedrag van een volk.

Veel aandacht wordt geschonken aan de bestrijding van de varroamijt. Deze aanpak heeft afgelopen winter geresulteerd in nul % verliezen op beide locaties. Met het onderzoeksteam van de Universiteit van Wageningen wordt samengewerkt in de persoon van Dr. Sjef van der Steen, om zodoende meer te weten te komen van de verliezen aan bijen tijdens de wintermaanden. Door deze samenwerking blijven we op de hoogte van de gezondheid van de bijen.

De bijenstand in de Kasteeltuin heeft een belangrijke educatieve doelstelling. Het afgelopen jaar zijn ca. 25 scholen uit het basisonderwijs van de directe omgeving op bezoek geweest om zodoende van dichtbij kennis te nemen van de honingbij, welke door allerlei oorzaken in de verdrukking komt.

Startende imkers worden met raad en daad bijgestaan en kunnen aan materiaal geholpen worden middels een aflegger (jong bijenvolk).

Voor meer informatie kunt u terecht bij Sjir Vliegen, jgvliegen@home.nl.