Seldensate berlicum 1.7 KM

Ommetje Seldensate

(0)

In de Middeleeuwen was Seldensate een luxe buitenverblijf voor welgestelde mensen. Rond 1440 werd er een statig herenhuis op het landgoed gebouwd, dat door de eeuwen heen vaak van eigenaar is gewisseld. De verschillende eigenaren bouwden een poortwachtershuis, een stalling, een brouwerij en een stenen duiventoren. In 1890 werd het herenhuis afgebroken, waarna men er een ander huis bouwde, dat in 1959 wegens bouwvalligheid werd gesloopt.

Nu zijn er alleen nog resten van het voormalige huis over: de in 2015 gerestaureerde toegangspoort met duiventoren, de eveneens in 2015 geconsolideerde fundamenten en de gracht. Er is groot onderhoud gepleegd aan de gracht en de overige watergangen, de paden zijn opgeknapt en er zijn Rhododendron struiken geplant. Ook de ijskelder kreeg van buiten een opknapbeurt.

Fauna
Op het landgoed zijn o.a. de volgende vogels waargenomen: boomklever, boomkruiper, wielewaal, ransuil, staartmees, grote bonte specht, sijs, koperwiek, kramsvogel, spreeuw, kauw, kuifeend, wintertaling. In de duiventoren is een nestkast voor de kerkuil geplaatst.

Routebeschrijving en kaartje
Download de routebeschrijving met kaart

Locatie

Assendelftseweg 22, 5258 VC Berlicum (NB)
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina