Hitland – historisch polderlandschap

14.6 KM
(1)

Deze route voert je door historisch polderlandschap langs de Hollandsche IJssel, gelegen tussen de bebouwde kommen van Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel.
Deels ga je over verharde fietspaden, deels over de IJsseldijk met uitzicht op de IJssel. Ook maak je (als je wilt) een uitstapje te voet naar de rivieroever.
Fiets langs de informatiepunten in de volgorde die je zelf bepaalt.
De route-aanduidingen geven een suggesties voor een te fietsen route, zodat langs alle informatiepunten komt.
Natuurlijk kun je de route ook lopen, maar uitgangspunt van de maker is fietsen.

Gebruikerstips
– Bij de stoppunten krijg je informatie in de vorm van tekst, beeld en geluid over de directe omgeving, soms krijg je er een opdracht of een vraag bij. Stop daarom altijd bij de informatiepunten op een veilige plek naast het pad / de weg en lees, beluister of bekijk dáar de informatie. Een houder voor smartphone op je stuur is handig.
– BIj elk genummerd informatiepunt op de kaart hoor je een piepje zodra je in de buurt bent en komt het scherm met informatie automatisch tevoorschijn. Je kunt het informatiescherm ook openen door te klikken op het nummer in de kaart.
– Klik op de kleine foto / illustratie in het informatiescherm; die wordt dan groter weergegeven en je ziet het onderschrift.

– Klik op ▶️ en je hoort een geluidsfragment.

Je komt langs de Oudheidkamer gevestigd aan de ’s-Gravenweg 6a, 2911CG Nieuwerkerk a/d IJssel; die is in principe alleen op zaterdag open. De actuele openingsdagen en -tijden vind je op haar website: https://www.hvnweb.nl/web23/welkom/index.php.

Diverse uitspanningen onderweg
☕️ Leefgoed De Olifant, Groenendijk 325, 2911BB Nieuwerkerk a/d IJssel; alleen beschikbaar voor groepen en op reservering. Zie https://leefgoed.nl
☕️ Hit Eten en Drinken (Golfbaan Hitland); voor openingstijden zie de website https://hitetenendrinken.nl.

☕️ Eetcafé Rust Wat, Kortenoord 1, 2911 BD Nieuwerkerk aan den IJssel; voor openingstijden zie de website https://www.eetcaferustwat.nl.
☕️ Restaurant View at the Park, locatie De IJselhoeve, Klein Hitland 2, 2911BR Nieuwerkerk aan den IJssel; voor openingstijden zie de website https://www.viewatthepark.nl/home-de-ijsselhoeve/.

Openbaar vervoer
Het startpunt voor degenen die met het OV komen is metrostation De Terp, eindpunt van metrolijn C van de RET. De fiets mag onder bepaalde voorwaarden en op bepaalde dagen en tijden (buiten spitsuren) gratis mee in de metro. Op de website van de RET (www.ret.nl) vind je de dienstregeling en de vervoersvoorwaarden van de fiets. Let op: Op dagen met grote evenementen in Rotterdam mag de fiets niet mee in de metro.

Eigen vervoer (auto)
Komend van de N 219, neem je de afslag Couwenhovenseweg. Startpunt is het parkeerterrein gelegen aan Hollandsch Diep 81, Capelle aan den IJssel. Aan de rand van Park Hitland zijn meer (gratis) parkeerterreinen, gemarkeerd op de kaart: bij het gemaal onder aan de Groenendijk, aan het begin van de Blaardorpseweg, komend vanaf de N219.

Achtergrondinformatie
Een leuk en interessant boek getiteld “De Olifant + de dames Bloot” is tijdelijk (september 2023) te koop bij De Slegte https://www.deslegte.com/de-olifant-en-de-dames-bloot-3332876/. 

Fotoverantwoording
De foto’s zijn gemaakt door Liesbeth den Haan; de illustratie bij informatiepunt 7 (b) is van Gemeente Rotterdam, de kaart bij 8 van Google maps, de afbeelding bij 12 (b) van het HHSK.

Meer routes en IVN activiteiten
Deze route is gemaakt door IVN Natuureducatie Rotterdam en omstreken.

Er komen regelmatig routes bij.
Ben je nieuwsgierig naar delen van Hitland waar je met de fiets niet kan komen, wil je meer zien van en horen over de planten en dieren die er leven, over de geschiedenis van bodem, landschap en bewoning? Ga mee met een natuurexcursie (te voet) met een IVN Natuurgids. Excursies en andere activiteiten publiceren we op onze website https://www.ivn.nl/afdeling/rotterdam-en-omstreken/natuuractiviteiten en in onze Nieuwsbrief. Je kunt ook een natuurwandeling met gids aanvragen, voor een familiegroep, bedrijf of instelling.

Kom je onderweg onjuistheden tegen, in de route of in de informatie? Meld die dan bij ons, via ivnrotterdam@gmail.com.

 

Locatie

Capelle aan den IJssel
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina