Excursie op aanvraag naar de Carnisse Grienden (24 juli 2019)

Op een van de meest hete dagen van het jaar ging een groepje vrouwen van de NVVH Vrouwennetwerk afdeling Hoogvliet op pad met gidsen van IVN voor een rondwandeling door de Carnisse Grienden.

 

Brug Carnisse Grienden

 

Het is een van de weinige zoetwatergetijdegebieden in Zuid-Holland, gelegen aan de Oude Maas. IVN had de aanvankelijke locatie (het Kralingse Bos) afgeblazen, vanwege de risico’s van hinder door de (brandharen van de) eikenprocessierups.

 

Alle vrouwen waren aangenaam verrast door het wilde karakter van dit voormalige (niet onderhouden) griend. De sporen van de bever (in de vorm van een ‘glijbaantje’ met krabsporen en verderop omgeknaagde bomen en boomstammetjes in het water) ontlokten enthousiaste reacties. De wilg werd uitvoerig bekeken – die is immers gastheer voor een groot aantal soorten (dieren zowel als planten). Diverse plantensoorten wekten verwondering: Brede wespenorchis, Oranje springzaad, om enkele soorten te noemen.

 

Ondanks de zware omstandigheden was iedereen na afloop zeer tevreden en voldaan – en voornemens terug te komen in een ander jaargetijde, om dan weer andere dingen te kunnen zien die nu aan het zicht werden onttrokken door de welige begroeiing en om een andere sfeer te proeven.

 

Oranje Springzaad

Oranje springzaad.

 

Knotwilg met eikvaren

Eikvaren in een wilgstam.

 

Brede Wespenorchis

Brede wespenorchis.
 

Getijden brug Carnisse Grienden

 

Uitkijkend over een van de bruggen over de kreken, die vol en leeg stromen, naar gelang het tij.

 

Pad door de carnisse griendenGelukkig was er schaduw onder de flink uitgelopen knotwilgen.

 

knaagsporen beverDoor een bever omgeknaagde stammen in het water.

 

knaagsporen bever naast wilg

Nog meer vraat van de bever: een schuin afgezaagde stam van een wilg.

 

koekoeks landschap

Wandelend naar het beginpunt (parkeerplaats bij Carnisse Grienden) fotografeerde Lisa dit Koekkoek-achtige tafereel.