Excursie Herfstverschijnselen in het bos ( 7 oktober 2017)

Door Piet Mulder.
Datum 7 oktober 2017. Aantal deelnemers: 8

Het verzamelpunt is bij het eindpunt van lijn 4 op de Molenlaan. Langs de hele Molenlaan staan grote platanen, geplant in de dertiger jaren van de vorige eeuw. De grote bladeren vangen veel fijnstof op. Met regen spoelt al het fijnstof weg in het riool. Om die reden is een plataan een heel goede stadsboom.

We lopen de Schubertlaan in en daar staan heel oude Italiaanse populieren. De bast van deze boom zit vol uitstulpingen en groeven. Ideaal voor overwinterende insecten. We lopen naar het Lage Bergse Bos en in het begin van het bos staat een groep grauwe abelen. Het hout is zacht en er zijn veel takjes afgevallen. De stelen van de bladeren zijn plat. Bij wind veroorzaakt dat een speciaal soort geruis. Er staat een halve molen. Het bovenstuk is er door één van de kopers vanaf gehaald en het hout van dat bovenstuk is verkocht. Met de opbrengst heeft de eigenaar de molen opgeknapt of een deel van zijn hypotheek afgelost. De molen heeft deel uitgemaakt van een molenviergang die het water uit de polder naar de Rotte heeft gepompt.

Er staat een vrij grote es met veel dode takken. Deze boom is aangetast door de essenziekte, veroorzaakt door het valse essenvlieskelkje. De ziekte is vanuit Polen verspreid. Een blauwe reiger staat doodgemoedereerd aan de kant van een sloot naar wat lekkers te loeren. We zien op een eikenblad wespengalletjes. Die zien we ook op de moseik, geïmporteerd uit Zuid-Europa. Het is een siereik. Het napje van de eikel lijkt bekleed met mos. Op een vlier zitten judasoren. Er ligt veel dood hout. Het is de voedingsbodem voor veel insecten (trekt vogels aan) en er groeien zwammen op, de grote opruimers in de natuur. Tevens is het een goede voeding voor de grond. Natuurlijke mest en helemaal gratis.

Vogels scoren we ook. We zijn er niet apart voor op uit maar we zien en horen toch o.a. de voornoemde blauwe reiger, meerkoeten, wilde eenden, een kokmeeuw, koolmees, grote bonte specht , een winterkoning en een roodborst.

Schubbige Bundelzwam

We zijn gegaan voor onder andere de zwammen. Een paddenstoel (ik ben het nog steeds niet eens met de spelling van dit woord) is de sporendrager van de zwam, de eigenlijke “plant”, zoals de appel de vrucht is van een appelboom. Je kunt ze dus gerust plukken. Alleen: het is een leuk gezicht al die paddenstoelen, dus laat ze maar lekker staan, dan kan iedereen ervan genieten. Welke zwammen zien we zoal? Hierbij een kleine greep : judasoren, platte tonderzwam, waaierkorstzwammetje, zwerminktzwam, zwavelkopjes, geschubde bundelzwammen, een heksenkring van nevelzwammen, een roodbruine schijnridderzwam, vliegenzwammen, berkenzwammen en honingzwammen. Vliegenzwammen leven in symbiose met berken en dennenbomen. Berkenzwammen zijn killers. We bekijken ook nog de reuzenbalsemien, een woekerende exoot.

Alle 8 deelnemers hebben genoten van deze tocht. Dank aan onze gids Ben Huber en dank aan alle deelnemers.

Piet Mulder