Excursie Eiland van Brienenoord (6 juli 2019)
Gidsen: Lisa klompenhouwer en Paul Winckers
Aantal deelnemers : 34 onder wie enkele kinderen
We beginnen bij het oude dok. Hierin werden in de jaren 1962 en volgende de tunnelsegmenten gemaakt voor de metrotunnel. Het dok is nu afgesloten en er is zand in gestort, nu is het een vijver met veel watergentianen.
Het eiland is ontstaan door slibplaten. De slibplaten belemmerden de doorvoer van de scheepvaart. Het afgegraven slib werd op het eiland gegooid. Verder werd er veel duinzand opgegooid zodat je er nu veel duinplanten ziet. Er zijn getijdengeulen gegraven als compensatie voor de aanleg van de ons welbekende Van Brienenoordbrug. Het hoogteverschil tussen eb en vloed is hier ongeveer 1,50 meter. Op Google vind je hierover veel informatie. Het eiland is een waar paradijs. Honderden plantensoorten zijn er hier te vinden. Ik noem er maar enkele.
Kaasjeskruid, Jacobskruiskruid plus de rups plus de vlinder, Sint-Janskruid plus de vlinder, Moeraskruiskruid, Heelblaadjes met de gele bloempjes, Teunisbloem, Gele kornoelje met de kersachtige vruchten, Spirea, Hertshooi, Buddleja davidii (die vlinderplant), Brunel, Puntwederik, Bosrank, Moerasandoorn, Veenwortel, Kattenstaart, Streepzaad met rode achterkant, Springbalsemien (een woekeraar), Japanse duizendknoop (een exotische woekeraar, Harig wilgenroosje, Centaurie (een familie waartoe ook de korenbloem behoort), Slangenkruid, paarse distelbloem, Speerdistel en Kaardebollen. Aan de bollen komen blauwe bloempjes. Ze beginnen in het midden van de bol te bloeien en gaan zo naar boven en naar beneden tot de hele bol blauw is. Kaardebollen werden vroeger gebruikt om wol te “kammen” en om vilt op te ruwen. Ga het zien!!
Er is een paddenpoel. De waterstand van de poel volgt de waterstand van de rivier. In de poel zien we kikkers en padden en posthoornslakken en poelslakken. Ook salamanders zitten in deze poel maar die hebben we niet gezien. Rond deze poel staan waterplanten. Die hebben vaak driebladige bloemen zoals waterweegbree, pijlkruid, kikkerbeet en zwanenbloemen. Bij de poel zien we ook het hartvormige beeld van twee parende waterjuffers.
Er is een terp opgeworpen als vluchtplaats voor paarden. Vroeger werd hier veel op zalm gevist. De paarden trokken de visnetten aan wal. Als alles onderliep gingen de paarden naar de terp.
Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers alle bomen gekapt en die geplaatst op pleinen en op open plekken. Zo konden ze voorkomen dat de geallieerden er konden landen. Alles wat je nu ziet op het eiland is spontaan ontsproten. Niets is aangeplant. Schotse hooglanders houden het gebied open. We zien een moeder met een kalf.
Het was een geweldige excursie. Een bezoek aan het eiland is zeer de moeite waard. Voor plantenliefhebbers is dit eiland een waar paradijs.
Dank aan de gidsen Lisa en Paul en dank aan alle deelnemers.
Piet Mulder.