Bollentocht (30 april 2017).

We zijn met 14 personen en nemen de trein van 09.26 uur. Als we op het perron aankomen is de eerdere trein naar Den Haag verlaat en besluiten we die te nemen. Het bord geeft aan dat de trein stopt in Den Haag, Laan van Noord-Oost Indië. Tijdens de rit wordt er omgeroepen dat de trein naar Centraal gaat en dus niet stopt op onze overstap halte.

We pakken de eerstvolgende trein en moeten dan in drie minuten tijd overstappen in de trein naar Hillegom. Dat lukt gelukkig omdat de conducteur even wacht met het fluitsignaal geven dat we niet meer mogen instappen.

Zoals altijd beginnen we een kopje koffie te drinken. We wandelen naar het centrum van Hillegom. We nemen plaats op het terras van De brasserie de Houttuin en willen eigenlijk blijven zitten want de zon straalt, maar ja de afspraak is dat we gaan wandelen. Dus, we gaan op pad. We dalen een klein trapje af en lopen gelijk tussen kleine bloembollenvelden. De zon schijnt volop en we genieten van de kleurenpracht die de bloemen opleveren. Na de bloei worden de bollen gerooid en gepeld, d.w.z. de oude bollen worden gescheiden van de jonge aanwas. De oude bollen worden geëxporteerd en de jonge bollen worden herplant.

Van sommige tulpen zijn de bloemen verwijderd, koppen. Dit gebeurt om de bol te laten groeien en niet de bloem. Het gaat de bollenteler om de bol en niet om de bloem. Het koppen gebeurde vroeger per hand, maar tegenwoordig zijn daar grote machines voor.

Onderweg eten wij onze boterhammen op en gaan op weg naar Zilk. We willen iets nuttigen omdat er een sanitaire stop ingelast dient te worden maar de eigenaar vertelt ons dat we niet welkom zijn want: “Zo’n grote groep kan ik niet aan”. Gelukkig weten we dat er verder op nog een ijssalon is en daar worden we op onze wenken bediend en rusten we wat uit na deze mooie en kleurrijke wandeling. Voldaan keren wij weer huiswaarts. Volgend jaar willen wij weer een tocht in deze regio plannen.

Foto.

bollentocht ivn rdam