Natuurfietstocht Langs ‘Tiny Forest’ en ‘de Oude Perenboom’

IVN Oss organiseert een fietstocht voor het hele gezin. Ook deelnemers in niet-gezinsverband zijn van harte welkom. Er zullen speciaal voor de deelnemende kinderen een paar activiteiten georganiseerd worden.
De tocht voert langs enkele groene gebiedjes in de stad en daarbuiten. Er zal een paar keer stil gestaan worden om te voet wat dieper in te gaan op datgene wat er te zien is.

Zo wordt het ‘Klein bOss’ in het Ruwaardpark aangedaan. Klein bOss is een zogenaamd Tiny Forest. Dat ziet er uit als een mini oerwoudje met allerlei inheemse bomen. In Oss zijn er al vier aangeplant. IVN gidsen gaan van alles vertellen over het hoe en wat van zo’n bosje.
Ook zeker de moeite waard is een bezoekje aan “de Oude Perenboom”. Deze fruitpluktuin is nog niet zo lang geleden aangeplant door kinderen en wordt onderhouden door voornamelijk buurtbewoners. Het wordt langzaamaan een prachtige groene oase in een drukke stad. Naast oude fruitrassen groeit er een keur aan prachtige wilde planten. Over enkele jaren valt er fruit te plukken. Dan is iedereen welkom om wat te oogsten. Ook nu al is iedereen welkom om eens rond te lopen er te gaan zitten op een van de bankjes.
Hoewel er best nog wel meer bij mag komen, kent Oss veel natuurlijke plekjes die de moeite waard zijn. Dat geldt zeker voor de omgeving. De fietstocht zal daarom ook met name het gebied ‘De Stelt’ aan gaan doen.
Het gebiedje De Stelt tussen Oss en Heesch is een bijna vergeten stukje Oss. Het wordt echter steeds meer ontdekt en gewaardeerd als natuurgebied om even lekker “weg” te zijn. Door een grote variatie aan kleine versnipperde stukjes groen is het voor velen een aantrekkelijk wandelgebied geworden. Je kunt er over oude zandpaden en langs houtsingels lopen en fietsen. Je gaat tussen kleine akkertjes en weilandjes door.

Er valt tijdens de natuurfietstocht een grote variëteit aan groene elementen te ontdekken. Zoals gezegd, ook in de stad. Voor velen is het steeds weer een openbaring welke verrassende en onbekende plekjes er te vinden zijn.
De fietstocht start om 10.00 u. op de parkeerplaats aan de Anna van Schuurmanstraat in Oss.
Inclusief twee korte wandelingetjes duurt het tweeëneenhalf uur en de route is ongeveer 15 km. De paden zijn goed begaanbaar.
De tocht is gratis. Een vrijwillige bijdrage aan het eind wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Waar
Parkeerplaats aan de Anna van Schuurmanstraat
Anna van Schuurmanstraat
Oss
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina