Natuurwandeling Duursche Waarden

Wandel op zaterdag 17 juni mee met ervaren natuurgids Theo van de Graaf door de Duursche Waarden, een natuurgebied langs de IJssel tussen Olst en Wijhe.

Al enkele tientallen jaren geleden is men begonnen om de uiterwaarden langs de grote rivieren een meer natuurlijk uiterlijk te geven, bijvoorbeeld door oude rivierlopen te herstellen en weer ooibossen te laten groeien. De Duursche Waarden was in 1989 de eerste plek waar men met deze natuurontwikkeling begon. Het resultaat mag er zijn. Het is een prachtig gebied geworden.

De rondwandeling is 5,2 km. We starten bij het plaatsje Fortmond en lopen dan door een ruig gebied naar de verlaten steenfabriek Fortmond aan de oever van de rivier. Hier staat een uitzichttoren vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de rivier en het tegenover liggende Veessen. De schoorsteen is nog geheel intact en dient als broedgelegenheid voor de slechtvalk. Dikke kans dat ze er weer broeden. Vanaf de fabriek lopen we over een onverhard pad twee kilometer pal langs de rivier. Je kunt pootjebaden als je daar zin in hebt. Op dit stuk zullen we veel echte kruisdistel zien, een plant die veel lijkt op de blauwe zeedistel. Het hele gebied is rijk aan planten. We zullen onder meer heksenmelk, smalle rolklaver, sikkelklaver, gewone agrimonie, slangenkruid en vele andere soorten aantreffen.

We steken via een zelfbedieningspontje een oude rivierloop over en lopen terug door een weelderig begroeid ooibos, waar we een bezoek brengen aan een vogelkijkhut. Wellicht zien we hier ook sporen van de bever. Tijdens een wandeling over dezelfde route op 17 juni 2019 troffen we heel wat soorten aan: 52 vogels, 7 vlinders, 9 libellen, 7 kevers en 99 soorten kruidachtige planten.

Deze excursie biedt ruimte voor maximaal 12 deelnemers, dus geef je snel op!

foto’s Theo van de Graaf

Aalscholver
Echte kruisdistel
Waar
Station Steenwijk (ingang Eesveenseweg)
Eesveenseweg 3
8331 GM Steenwijk
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 12
  • Aanmelden verplicht: Ja

Theo van de Graaf

IVN Noord-west Overijssel

Ontdek meer over

Deel deze pagina