Vogels

Vogelexcursie de Groote Peel

Mierlo 17 mei 2023

Verslag vogelexcursie “De Groote Peel” op zondag 7 mei. Prima weer met 16 graden en vrij zonnig.

Bij `t Klokhuis had zich een grote groep van 20 personen verzameld waarvan er verschillende uit Mierlo-Hout kwamen. Zij hadden het stukje van de excursie in “De Loop” gezien.

Vanaf de parkeerplaats bij het “Buitencentrum De Pelen” zijn we eerst door een nat bosgebied gelopen, waar we al volop de zang hoorden van de roodborst, tjiftjaf en winterkoning. Door de vele regenval van de afgelopen maanden is het waterpeil weer redelijk op niveau. Dat betekent wel muggen meppen.

Bij de waterplas was de wintertaling en de fuut te zien en volop zang van de zanglijster, zwartkop en tuinfluiter. Op  de wandeling laat de blauwborst zich voorlopig nog niet zien. Voordat we een uitkijktoren bereiken zien we boompiepers uit de dennen ‘helikopteren’ en kneutjes  die in tweetallen rondvliegen. Dan volgen we een stukje over knupppel-bruggen, met rietgors en roodborsttapuit. Voordat we naar de Mussenbaan gaan, kijken we eerst nog even bij het nieuwe scherm “Dood doet leven”. Hier wordt regelmatig het kadaver van een ree neergelegd om zodoende te kunnen laten zien wie hier allemaal op af komen. De aaseters zoals insecten, raven, wilde zwijnen en vos zorgen ervoor dat er niets overblijft. Langs de Mussenbaan zien we vooral grauwe ganzen, de kievit, de rietgors en de geelgors. En dan, op de het laatste stuk, zien enkele van ons toch nog de blauwborst!

Het was een mooie lentewandeling met volop vogelgezang.

Vogelexcursie de Groote Peel

Tekst en foto’s Tonny Rademakers

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina