Mossen en korstmossen

MuisjesmosDe afdeling Zoetermeer van IVN beschikt over kennis op gebied van mossen (bladmossen en levermossen) en korstmossen.
Deze kennis gebruiken we om uit te dragen bij de educatieve activiteiten van het IVN, zoals: excursies, cursussen, lezingen en tentoonstellingen.
Het gaat daarbij met name op de mossen en korstmossen die voorkomen in en om Zoetermeer.

Activiteiten

Daarnaast proberen we zicht te krijgen op in Zoetermeer de voorkomende mossen. De resultaten daarvan zijn te vinden op:

Ook in het Lelieblad komt regelmatig een artikel over mossen.
Verder verzorgt IVN elk jaar een mossenexcursie, en ook elk jaar is het thema Mossen aan de orde bij 't Westpunt op de eerste zondag van de maand.

Mossenkaarten

Ter ondersteuning van de activiteiten van IVN is er een Mossenkaart en een Korstmossenkaart voor Zoetermeer samengesteld.
Naast algemene informatie over mossen en korstmossen bevatten deze kaarten ook afbeeldingen en korte beschrijvingen van twaalf veel in en om Zoetermeer voorkomende mossen resp. korstmossen.
Van deze mossen zijn vooral die mossen uitgekozen die ook door niet-deskundigen gemakkelijk, met behulp van de kaart, in het veld op het oog kunnen worden herkend.

Cursussen

Tenslotte hebben we ook lesmateriaal beschikbaar voor korte cursussen bestaande uit één avond theorie (algemene inleiding) en een (doe)excursie met betrekking tot:

  • Korstmossen
  • Mossen

Contact: Taco Slagter