‘Beestenboel’, werelddierendag-project in zorgcentrum Langendael

De Werelddierendag van 2017 werd groots gevierd in zorgcentrum Langendael. Niet slechts op één dag, nee, op zés dagen vonden er activiteiten plaats rondom de Werelddierendag.

Bewoners, personeel en vrijwilligers van Langendael, leerlingen van de groepen 3 en 8 van basisschool De Kleine Wereld uit Vaals én vrijwilligers van de plaatselijke IVN afdeling Vijlen-Vaals sloegen de handen ineen. Gezamenlijk maakten zij er een gezellige ‘beestenboel’ van. Jong en oud genoot tijdens de drie ochtenden durende knutselactiviteiten met, uiteraard,  natúúrlijke materialen. Sommigen deden dat een beetje onwennig, anderen vol enthousiasme en overgave. Ieder op zijn eigen manier. Het resultaat mag er wezen! De ramen van de Gasterie Langendael zijn nu opgesierd met drie levensgrote kunstwerken, elk bestaande uit 20 individuele kunstwerkjes van bewoners en kinderen…. Gáát dát zién…!

En dan de ‘echte’ BEESTENBOEL! Op 4 oktober in levende lijve in Langendael aanwezig: een schaap, drie ezeltjes, twee konijnen, acht honden, twee kippen, een poes. Met heel veel dank aan alle eigenaren en baasjes. Iedereen kwam kijken: bewoners met familieleden, het personeel en de vrijwilligers van Langendael, basisschoolkinderen en vrijwilligers van IVN. De dierengeluiden, de geur, de sfeer, alles  puur natuur. Het was aaien en genieten geblazen. 

Maar er viel nog méér te beleven! Hans Phijl was gedurende alle dagen aanwezig met een grote verzameling vogels en allerhande vogelmaterialen, zoals vogelnestjes met eieren, vogelveren, braakballen. Jong en oud hadden er óren naar, luisterden geboeid en bewonderden gefascineerd al het moois dat Hans hen liet zien, voelen en ruiken. Tenslotte poogde Hans de vogelactiviteit af te sluiten met een quiz, maar die ontaardde uiteindelijk in voelen en aaien…. en dat deed zichtbaar goed!  

Wat niet mocht en kon ontbreken was kienen in dierendagstijl…. dus ook dat werd uitgevoerd.

Blijft over de vraag waarom er jaarlijks, op 4 oktober werelddierendag wordt gevierd. Het antwoord is dat 4 oktober de sterfdag is van Sint Franciscus, de beschermheilige van de dieren. Een prachtig oud beeld van de heilige Sint Franciscus, geleend van Museum Vaals, heeft een week lang glans aan de activiteiten van Langendael gegeven.

Heel veel dank aan allen die meegeholpen hebben om dit fantastische project uit te kunnen voeren.

Marianne

Voor de foto's kunt u hier klikken.