Jeugdnatuurgidsen

Werkgroep Jeugdnatuurgidsen van IVN-Oss bestaat uit leden die actief zijn met groepen kinderen in de natuur.

Via de programmabrochure, die alle basisscholen van de gemeente Oss ontvangen, kunnen scholen zich inschrijven voor natuurwandelingen met leuke activiteiten. Dat zijn de herfst-, de ontdek- en de waterwandeling. Daarnaast hebben we een project in het Tiny Forest met de titel “Oerwoud in Oss…?”
De brochure wordt in samenwerking met de gemeente, het NME-centrum en IVN-Oss samengesteld en uitgegeven. Scholen kunnen zich digitaal aanmelden. Het is ook mogelijk om ons, los van een bestaand programma, te benaderen voor een natuurbeleving op verzoek. In overleg kan dan een aantrekkelijk programma samengesteld worden. Soms benaderen wij zelf scholen om er op uit te trekken, bv. tijdens de jaarlijkse “buitenlesdag”.

Sinds kort richten wij ons ook op de oudere jeugd tot 18 jaar. Daarvoor hebben we diverse contacten met scholen voor voorgezet onderwijs. Dit willen we langzaamaan wat meer gaan uitbreiden.

Ongeveer vier maal per jaar is er een werkgroep overleg. Afhankelijk van de animo en de noodzaak zijn er in subgroepen bijeenkomsten om activiteiten voor te bereiden of te ontwikkelen.

Elke wandeling en iedere groep is weer anders. We staan vaak versteld van de ontdekkingen die kinderen doen of van hun reacties. Het enthousiasme van de kinderen is voor ons een drijfveer om ze mee te nemen in de fraaie natuur in en rondom Oss.
We zijn blij met onze actieve jeugdnatuurgidsen, maar uitbreiding van de groep is welkom. Er zijn namelijk wat nieuwe ideeën en plannen. Daarin zijn we behoorlijk ambitieus. Met meer mensen kunnen we nog meer kinderen meenemen de natuur in en aantrekkelijke nieuwe activiteiten ontwikkelen.
Ons streven is dat kinderen allemaal eens een “magisch moment” in de natuur kunnen ervaren. Dat zal ze hun leven lang bijblijven…..

Lijkt het je ook leuk om zelf groepen schoolkinderen of jongeren te begeleiden? Of wil je misschien een groep aanmelden voor een aantrekkelijke natuurbeleving? Neem dan contact op met:

coördinator werkgroep Jeugdnatuurgidsen: Frans van Welie
06-39621015

ivnoss.jeugdnatuurgidsen@gmail.com