Gemert Bakel Milheeze De Rips
Biodiversiteit
dinsdag28jan2020

Ophangactie nestkastjes Gemert-Bakel

De komende dagen worden er in de gemeente Gemert-Bakel 400 nestkastjes opgehangen. Zo komen er meer leef- en voortplantingsplaatsen voor mezen en kunnen deze vogels op hun beurt bijdragen aan duurzame bestrijding van plaaginsecten zoals eikenprocessierups en buxusrups. De nestkastjes zijn gemaakt door vrijwilligers van vogelwerkgroepen uit Bakel en Gemert en leerlingen van het Commanderij College.

Het project is gestart vanuit de Dag van de Duurzaamheid. Onder begeleiding van vrijwilligers Vogelwerkgroep Gemert en Vogelwerkgroep ’t Vuggelke en leerkrachten en leerlingen van het Commanderij College konden deelnemers toen een vogelhuisje timmeren om op te hangen in hun tuin. Tijdens deze dag zijn al ongeveer 150 nestkasten gemaakt en uitgedeeld.

Enthousiast is er verder gegaan met de productie van nestkastjes. Vrijwilligers van beide vogelwerkgroepen hebben in Huisman Gemert, Houthandel Kuijpers en Van der Meijs vastgoedonderhoud sponsors gevonden die benodigde materialen beschikbaar stelden. Natuurmonumenten heeft een bijdrage geleverd aan het nestkastenproject door planken te zagen van Douglas hout dat vrij is gekomen bij uitdunning in bosgebied De Stippelberg.

Door de nestkasten nu op te hangen kunnen vogels de nestkasten al verkennen en gebruiken als slaapplek tijdens de winterperiode. In de lente zullen de kasten vervolgens sneller worden gevonden en gebruikt als nestplaats.

Ook de gemeente Gemert-Bakel heeft hout beschikbaar gesteld voor dit nestkastenproject. Hiermee krijgt dit lokaal hout een tweede leven en beperken we het transport waardoor we onze nestkasten zo duurzaam mogelijk produceren. Het hout is inmiddels door vrijwilligers van de zagerij van het Boerenbondsmuseum tot planken gezaagd. Zodra dit hout voldoende is gedroogd worden ook hiervan nestkastjes gemaakt.

De nestkastjes vragen jaarlijks onderhoud. Vrijwilligers van de natuurverenigingen gaan hiermee aan de slag en zullen ook monitoren welke nestkasten worden gebruikt. Extra vrijwilligers hiervoor altijd welkom. Wilt u helpen bij dit project of een van de vele andere projecten van de onze lokale natuur- en landschapsverenigingen? Neem dan eens kijkje op de websites van beide vogelwerkgroepen en neem gerust contact op.

Vogelwerkgroep Gemert: www.vwggemert.nl Vogelwerkgroep ’t Vuggelke Bakel: www.ivn.nl/afdeling/gemert-bakel-milheeze-de-rips

Tekst:Gemeente Gemert-Bakel

Woensdag 29 januari gaan vrijwilligers Vogelwerkgroep Gemert en Vogelwerkgroep ’t Vuggelke en leerkrachten en leerlingen van het Commanderij College van start om enkele van de 400 nestkastjes op te hangen om 10:00u aan de Oude Helmondseweg.  (Toegankelijk vanaf de Kromstraat of vanaf Milschot/Tereijken) 

natuurlijke bestrijding eikenprocessierups gemert-bakel