Gezondheid
Wereld Peulvruchtendag minder stikstofuitstoot en een betere gezondheid
Wil je wat duurzamer en ook gezonder leven? Is je ‘slechte cholesterol’ wat te hoog? Wil je lekker eten maar sta je niet graag lang in de keuken? Dan zijn peulvruchten wat voor jou! Vanwege Wereld Peulvruchtendag staan we even stil bij de vele voordelen van peulvruchten.
Warm bonen op en niet de aarde!
Nou ja, bonen e.a. peulvruchten hoef je niet per se op te warmen (als je ze gekookt koopt). Je kunt er namelijk ook lekkere, voedzame salades mee maken!
Het Voedingscentrum beveelt het al lang aan: eet meer peulvruchten, liefst (minstens) 1x per week en in de plaats van vlees. Dit vermindert mogelijk het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien dragen de vezels in peulvruchten bij aan een gezonde spijsvertering, en ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Eet wel voldoende groente bij een peulvruchtenmaaltijd want ze zijn geen groentevervanger.
‘Superbean’ de Bodemverbeteraar
Peulvruchten hebben voor hun groei weinig water nodig, ze stellen weinig eisen aan de bodem, maken de bodem bovendien los en binden stikstof. Daardoor hebben ze weinig kunstmest nodig. Onvruchtbare grond kunnen ze in een paar jaar weer vruchtbaar maken. Ze zijn lang houdbaar (al wordt de kooktijd geleidelijk aan wel langer). Dit supergewas kan de aarde redden, of op zijn minst goed helpen!
Ieder boontje geeft zijn toontje – of toch niet?
Heb je last van winderigheid als je peulvruchten eet? Begin dan met kleine porties en voer het langzaam op, zodat je darmen kunnen wennen.
Op internet kun je legio recepten vinden, onder andere bij https://peulvruchten.nl/. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op seizoensrecepten en vega(n) recepten. Gebruik liever geen (of weinig) kaas in je recept want anders doe je de voordelen weer teniet.
Namens de Werkgroep Duurzaamheid
Liesbeth Dirkse
De foto is gemaakt door Liesbeth Dirkse.