Biodiversiteit

Recepten, onverwacht maar lekker

Geldrop 24 maart 2024

Op zondag 3 maart werd de tentoonstelling “Irritant maar interessant” geopend. Een mooie tentoonstelling die de moeite van een bezoek meer dan waard is. En er is meer te zien en te leren dan je zou verwachten. De creativiteit en interesse van de tentoonstellingsgroep gaat verder. Ze weten van onkruid heerlijke gerechten te maken.

Tip van de tentoonstellingswerkgroep:
Als je tuin weer vol staat met zevenblad, brandnetel, weegbree, paardenbloem of vogelmuur, ga dan niet al te enthousiast wieden. Maar pluk wat van dit onkruid en neem het mee naar de keuken in plaats van naar de groencontainer!
Dit is wel even belangrijk: je vindt dit onkruidlekkers niet alleen in de tuin, maar ook langs de wegkant, waar auto’s hun uitlaatgassen achterlaten. Spoel je oogst altijd goed af voor je het verwerkt. En pluk niet te veel: de bijen, vlinders en insecten zijn ervan afhankelijk! Bovendien zijn veel ongewenste planten een belangrijke bron van nectar en stuifmeel voor bijen en vlinders.

Hierbij de recepten voor zevenbladpesto, paardenbloemsiroop, brandnetelsoep en onkruidsmoothie die je kunt vinden op de tentoonstelling.

Zevenblad

Zevenblad is een echte woekeraar in je tuin. Daarom wordt het ook wel ‘tuinmans­verdriet’ genoemd. Maar zevenblad is voor heel veel culinaire toepassingen te gebruiken: jonge blaadjes kunnen in een salade en verder kan het blad worden gebruikt als alternatief voor spinazie.

Recept zevenbladpesto

Ingrediënten:

  • 3 handen zevenblad
  • Rasp van ½ citroen
  • 75 gr walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gr geraspte (vegan) kaas
  • 150 ml olijfolie

Haal het zevenblad van de stengels, spoel goed schoon en dep voorzichtig droog. Maal de blaadjes fijn in een blender. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Begin met iets minder olijfolie en mix tot een gladde pesto. Voeg wat meer olijfolie toe tot de structuur goed is.

Paardenbloem

De hardnekkige paardenbloem is in de keuken van alle markten thuis. De (jonge) bladeren lijken qua vorm én smaak op rucola en de gele bloemen zijn perfect voor een honingachtige gelei of limonade.

Recept paardenbloemsiroop

Ingrediënten:

  • 6 handen paardenbloemen (zonder groen)
  • 1 kg suiker
  • 1 l water
  • halve citroen

Spoel de bloemen onder stromend water af en snijd de citroen in schijven. Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Zodra de suiker volledig is opgelost, haal je de pan van het vuur. Laat alles vervolgens 24 uur trekken.
Hang daarna een zeef in een andere pan en leg daarin een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef en vergeet niet de bloemen goed uit te knijpen.

Brandnetel

De meeste mensen blijven er ver uit de buurt, want de prikkende bladeren zijn geen pretje. Maar gekookt of gedroogd kan de brandnetel je geen kwaad meer doen. Pluk ze voor de zekerheid met handschoenen aan.

Recept brandnetelsoep

Ingrediënten:

  • 400 gr vers geplukte brandnetelblaadjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 2 aardappelen in blokjes
  • 1 l groentebouillon (evt. van bouillonblokje)
  • 1 dl room

Was de brandnetels goed en snijd de blaadjes in stukjes. Fruit ui en knoflook met de olijfolie in een soeppan. Doe daarna de brandnetel, de aardappelblokjes en de bouillon erbij. Laat het mengsel een kwartiertje pruttelen, tot de aardappel gaar is. Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak met room, peper en zout.
Lekker met wat vers stokbrood!

Recept onkruidsmoothie

Lekker makkelijk en gezond: een smoothie. Zo zie je maar: koken met onkruid hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Ingrediënten:

  • handje paardenbloemblad, vogelmuur en brandneteltopjes
  • 200 ml appelsap
  • 2 kiwi’s

Was het onkruid en schil de kiwi. Doe alles in een blender en mixen maar.
Zin in extra goede vetten? Doe er dan nog een stuk avocado bij of voeg wat kokosolie toe.

Tekst recepten: Margot Klaren

Deze recepten smaken naar meer. Ook om in de nieuwsbrief te plaatsen. Wie heeft er nog meer smakelijke recepten gemaakt van onkruid of andere eetbare planten? Stuur ze naar ivnpostgeldrop@gmail.com.

Ontdek meer over

Deel deze pagina