Afvalrapers gevraagd voor Landelijke Opschoondag

Nederland Schoon!

Samen afvalrapen met Schoon Geldrop-Mierlo: wie doet mee op zaterdag 18 maart? Jong en oud, lopend, in een rolstoel of scootmobiel, iedereen is welkom. De aftrap in Geldrop is om 10.00 uur bij IVN in het kasteelpark, de afsluiting (met snack) rond 12.45 uur. IVN Mierlo prikt van 10 tot 12 uur afval. De startlocatie wordt bekendgemaakt via de website van IVN Mierlo. Aanmelden heeft de voorkeur.

Nederland Schoon!
Vorig jaar werden op Landelijke Opschoondag zo’n zeventig zakken afval geraapt door 42 vrijwilligers die met IVN/Schoon Geldrop-Mierlo afval gingen prikken. Onder hen waren (groot) ouders met kinderen. Ook buurten, verenigingen en andere groepen organiseerden opruimacties. Het is prachtig dat steeds meer mensen willen deelnemen!

Voor de eeuwigheid
Rozen verwelken, scheepjes vergaan maar veel van ons afval blijft eeuwig bestaan.

Zwerfafval ziet er lelijk uit en kan behoorlijk wat schade toebrengen aan de natuur en dus aan onszelf. De afbraaktijd is voor elk materiaal verschillend en bovendien spelen weersomstandigheden en de plek waar het ligt een rol.  Veel rondslingerend afval wordt amper of nooit afgebroken. Chipszakken, frietbakjes, plastic zakken en flesjes, piepschuim: ze vallen langzaam uiteen in kleine stukjes die erg schadelijk zijn. Zelfs bioplastics van maïs, aardappel of suikerriet vergaan nauwelijks! Een kauwgom afbreken kost zo’n 25 jaar, een bananenschil opruimen kan een paar jaar duren – maar we kunnen hem natuurlijk ook zelf meteen opruimen!

Aanmelden en uitrusting
Om 10 uur worden deelnemers ingedeeld in groepjes, waarna zij zich verspreiden over de omgeving. Het is verstandig zelf (liefst duurzame) werkhandschoenen mee te nemen met het oog op hygiëne. Afvalzakken, grijpers en fluorescerende hesjes zijn aanwezig. In Geldrop is tussen 12.30 en 13 uur bij IVN de afsluiting met een drankje en een snack en inlevering van de geleende materialen. Voor wie eerder wil eindigen blijft iemand aanwezig in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Aanmelden vóór 11 maart bij Arend Bolt, boltarend@gmail.com. Voor deelname in Mierlo graag mailenaar aanmelding@ivnmierlo.nl.

De foto is gemaakt door Jos Klomp.

Waar
IVN Natuur- informatiecentrum “de Paardestal
Helze 8
5662 KA Geldrop
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Arend Bolt

IVN Geldrop Duurzaamheid

Ontdek meer over

Deel deze pagina