Online cursus Tiny Forest

Iedereen kan zelf aan de slag met een Tiny Forest: scholen, gemeenten en particulieren. Wil jij ook een Tiny Forest in jouw buurt? Met deze ‘Tiny Filmpjes’ leer je stap voor stap hoe je een inheems minibos maakt!

In 7 filmpjes leren hoe je een Tiny Forest maakt

Welkom bij de online cursus Tiny Forest. Maarten Bruns en Daan Bleichrodt lichten in zeven korte filmpjes de Tiny Forest plantmethode toe. De filmpjes volgen de stappen van de plantmethode: de veldverkenning, bodemonderzoek, bodem plantklaar maken, beplantingsplan en ontwerp maken, plantdag en beheer. Binnen 20 minuten gidsen Maarten en Daan je naar jouw eigen Tiny Forest. Wil je per stap nog eens nalezen wat je precies moet doen? Download hier ons handboek Tiny Forest.

 

Stap 1: Veldverkenning Bosgemeenschap

Stop een pen, notitieboekje, plantengids en camera in je tas. Doe je laarzen aan en trek erop uit. Je gaat veldonderzoek doen naar de bomen en planten in jouw regio. In deze stap krijg je een beeld van de bomen die goed kunnen gedijen in jouw Tiny Forest. Zo doe je een veldverkenning:

 

Stap 2: Bodemonderzoek

De bodem draagt jouw Tiny Forest, het is daarom goed om te weten op welk soort bodem je gaat planten. In deze stap leer hoe je bodemonderzoek doet op jouw plantlocatie.

 

Stap 3: Bodem plantklaar maken

Na het bodemonderzoek maak je de bodem plantklaar. Je wil als het ware een luilekkerland voor jonge boompjes creëren. In dit filmpje leer je hoe je op jouw plantlocatie de ideale bosgrond maakt.

 

Stap 4: Beplantingsplan en ontwerp maken

Zonder bomen geen bos. In deze stap kies je 25 tot 28 inheemse boomsoorten die in jouw Tiny Forest komen te staan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. In deze stap leer je hoe je de juiste bomen kiest en hoe je een bos ontwerpt dat goed voor dieren en voor mensen is.

 

Stap 5: De plantdag

Na alle voorbereidingen is het zover: de bomen gaan de grond in! De plantdag is misschien wel de leukste stap op weg naar jouw Tiny Forest. Dit filmpje laat zien hoe de plantdag een groot feest wordt.

 

Stap 6: Beheer

In principe is het devies bij Tiny Forest: laat de natuur haar gang gaan. Toch zijn een aantal beheertaken noodzakelijk om jouw bos een goede start te geven. Dit filmpje laat zien wat je moet om te zorgen dat jouw bos zich zo natuurlijk mogelijk kan ontwikkelen.

Ook interessant:

Online cursus Tiny Forest

Ontdek meer over

Deel deze pagina