Financiering groen schoolplein

Wil je als school een groen schoolplein aanleggen? Dan heb je een begroting en budget voor de financiering nodig. Mensen en materialen moeten je natuurlijk betalen. We hebben elke tips voor je op een rij gezet, zoals het gebruik maken van sponsoring en het aanvragen van subsidie voor een groen schoolplein.

Beperk je kosten

De eerste tip is het meest voor de hand liggende: beperk je kosten. Bij het maken van het ontwerp zijn kosten vastgesteld. Is het mogelijk om meer gebruik te maken van vrijwilligers? Hiermee bespaar je al op mankracht. Leen gereedschap van ouders en hergebruik materialen. Ga ook na of ouders, bouwmarkten, de gemeente, groothandel van groen of natuurorganisaties materialen over hebben. Daarnaast kun je kijken of een deel van de (ontwerp-)plannen later uitgevoerd kunnen worden. Door de aanleg te faseren kun je kosten drukken.

Subsidies groen schoolplein

Kijk of het mogelijk is om gebruik te maken van subsidies of andere mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Een aantal provincies en gemeenten hebben subsidies voor groene schoolpleinen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden. Kijk daarnaast naar potentiële fondsen, ook hier is het mogelijk om extra financiën te ontvangen. Op de informatiepagina’s van de provincies vind je meer informatie over de mogelijkheden in jouw provincie.

IVN Natuureducatie Fonds

Het Cultuurfonds stelt uit het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds in 2022, 2023 en 2024 elk jaar €25.000 beschikbaar voor projecten die het gebruik van groene schoolpleinen voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. Komt jouw project in aanmerking voor het IVN Natuureducatie Fonds?

Meer informatie & aanvragen

Kom zelf in actie

Naast subsidie voor een groen schoolplein om aan extra financiën te komen, zijn er allerlei acties die je zelf kunt uitvoeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties: een sponsorloop, bakactie, verzamelen van statiegeldflessen of organiseer een markt. Een andere mogelijkheid is het starten van een crowdfundingsactie. Crowdfunding Voor Natuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuur-gerelateerde projecten. Het project moet daarom altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap. Voor meer informatie kijk op de website van Crowdfunding voor Natuur.

buitenles

Sponsoren

Sponsoren kunnen hulp bieden op verschillende manieren: financieel, vrijwilligerswerk of door het leveren van goederen. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt.

Daarnaast kun je op verschillende manieren non-financiële hulp krijgen. Vraag bijvoorbeeld bij de gemeente of een natuurorganisatie of zij nog oude bomen hebben. Zaag deze in stukken en je hebt geweldige boomstronkjes om op te staan, zitten en op te spelen.

Of neem contact op met een teler en kijk of zij planten en struiken hebben die misschien niet meer goed zijn voor de verkoop. Wellicht kunnen deze voor een zacht prijsje overgenomen worden. Houd ook rekening met het seizoen. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen zoals bijvoorbeeld wilgentakken.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Naast de veiligheid is het ook belangrijk om na te denken over het beheer en onderhoud en de veiligheid van een groen schoolplein. Ook bij deze onderwerpen kan IVN helpen.

Lees meer over beheer en onderhoud

Lees meer over veiligheid