Onze droom

Wij hebben een droom. En dat is dat alle schoolpleinen gezond en groen zijn in 2030. Dat elk kind naar hartenlust kan bewegen, leren en spelen in het groen. Samen met andere organisaties roepen wij in onze petitie minister Wiersma van Onderwijs op hier serieus werk van te maken. Doe jij mee?

illustratie basisschool

Waarom deze petitie?

Honderdduizenden kinderen in Nederland brengen dag in dag uit hun pauzetijd door op een kaal, versteend schoolplein. Bij warm weer is het er vaak te heet om buiten te spelen en bij hevige regenval staat het plein blank. Maar liefst zestig procent van de basisscholen heeft zo’n fantasieloos, betegeld schoolplein. Tijd voor actie!

Wat is een groen schoolplein en waarom nou juist die plek?

Maar wat houdt dat nou eigenlijk in zo’n groen schoolplein? Een plein vol bomen? Een groot grasveld? Zeker niet. Op een groen schoolplein vind je van alles. Bijvoorbeeld zand, speelwater, betegelde stukjes, speeltoestellen, bomen, struiken, bloemen, een moestuin, beschutte natuurrijke plekjes en dieren. Een heerlijke plek waar kinderen in en met al deze elementen kunnen spelen én leren.

We zetten bewust in op het schoolplein. Kinderen tussen de 4-12 jaar zijn er tenslotte 5 dagen per week te vinden. Maar ook buiten schooltijd zijn kinderen er graag om te spelen. Het is een goede manier om kinderen regelmatig in contact te laten komen met de natuur, ook als ze in de stad wonen.

De positieve effecten van een groen schoolplein

Wij zijn ervan overtuigd dat een groen schoolplein van groot belang is. Het heeft namelijk op heel veel verschillende vlakken een positief effect. Het verbetert de:

1. Fysieke en sociaal-mentale ontwikkeling van kinderen

Op een groen schoolplein bewegen kinderen meer, kunnen ze hun motoriek trainen en hun immuunsysteem versterken. Ook is het goed voor hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en weerbaarheid en leren ze samenwerken. Er is meer ruimte voor fantasie en creativiteit, de aandacht en concentratie gaat omhoog, net zoals de leerprestaties.

3

2. Band van kinderen met de natuur

Een groen schoolplein verbetert de band dat een kind met de natuur heeft. En dat is belangrijk want een betere band met de natuur zorgt voor meer welzijn en het stimuleert vriendelijk gedrag. Zo blijkt er minder pestgedrag te zijn op groene schoolpleinen.

3. Kwaliteit van onderwijs

Het overgrote deel van de leerkrachten verwacht dat het krijgen van buitenles zorgt voor een betere concentratie, langer blijven hangen van lesstof en meer creatief denken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen taal en rekenen beter kunnen leren als zij hun lichaam hierbij gebruiken.

4. Klimaatbestendigheid van de bebouwde omgeving

Door het aanleggen van een groen schoolplein zorg je voor meer bescherming tijdens droogte, hitte, heftige regenval en storm. Zaken die door klimaatverandering steeds vaker zullen voorkomen.

Acht tips voor een groen schoolplein

5. Biodiversiteit

Een versteend schoolplein is dodelijk voor de biodiversiteit. Zodra een schoolplein vergroend wordt zie je de biodiversiteit toenemen: bomen, kruiden, water en gras trekken allerlei soorten dieren aan.

Een groen schoolplein is zoals je ziet niet alleen leuk, maar ook harstikke nuttig en nodig.

de Natuurrijke School herfst

Laat je stem horen

Steunt jouw organisatie onze missie en droom ‘Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030’? Onderteken dan de petitie. Elke handtekening onder onze petitie is een stem voor meer groen op schoolpleinen.

 

10 Dingen om te doen op en rondom je schoolplein

Wat gebeurt er met jouw handtekening?

We verzamelen alle handtekeningen die binnenkomen. Hoe meer handtekeningen we kunnen aanbieden aan minister Wiersma van onderwijs hoe beter onze boodschap overkomt. Samen staan we sterk!