IVN Tuin en moestuin

Doetip: Op safari in eigen huis

Heb jij altijd op safari willen gaan, maar is het er (nog) niet van gekomen? Het spotten van de big-five zit er helaas nu niet in. Maar wees niet getreurd, ook in je eigen tuin en in je omgeving zijn er genoeg wilde dieren te bewonderen. Heb jij wel eens de tijd genomen om een mol, een egel of een slak te bewonderen? Dit zijn namelijk hartstikke bijzondere dieren. Wist jij bijvoorbeeld dat een mol per jaar wel 36 kilo regenwormen eet en een heleboel van deze regenwormen in een voorraadkamer bewaart? Kijk je ogen uit en geniet van al het wild dat in je eigen omgeving leeft!

De mol

De mol leeft onder de grond maar moet ook lucht kunnen inademen om te blijven leven. Hij krijgt zuurstof binnen door zelf kleine gaten in de grond te maken. Daarnaast is de grond niet compact en laat het op deze manier ook zuurstof door. Het territorium van een mol kan behoorlijk groot zijn. Dit slimme dier kan tunnels graven van wel 200 meter lang! Tijdens het graven kan hij zijn oren en neus afsluiten zodat er geen aarde inkomt.

Mol

De egel

Een volwassen egel heeft 7000 tot 8000 stekels van 2 centimeter lang. De stekels zijn net als mensenharen; ze vallen uit en groeien opnieuw aan. Een stekel blijft ongeveer een jaar zitten en beschermt de egel tegen bijna al zijn vijanden.

Egel

De slak

Slakken worden geboren met een huisje. Dit huisje groeit mee als het slakje groter wordt. Kleine beschadigingen aan het huisje kan de slak zelf herstellen. Dit doet hij door zelf een kalkachtige stof te produceren. Als het huisje echter kapot is, zal de slak dit helaas niet overleven. De slak droogt dan uit of wordt opgegeten door een vogel. Ook egels eten graag slakken; ze kraken zelfs de huisjes!

Segrijnslak

Wil je van jouwlevende tuin tuin een plek maken dat een feest is voor mens en dier?

Bestel het boek ‘Een levende tuin maak je zelf’

Bestel voor €15

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Bronnen:
vhm.be
egelopvanghaarlem.nl
willemwever.kro-ncrv.nl
dier-en-natuur.infonu.nl

Ontdek meer over

Deel deze pagina