Doe-tip: Bloemen fotografie Natuurfotografie

Doe-tip: Bloemen fotografie

Heb jij mooie bloemen in je tuin staan of zie je vele mooie bloemen in de wijk? Zet deze dan op de foto. Bloemen maken namelijk een prachtig plaatje. Met deze drie fotografie tips haal je het beste uit jouw bloemenfoto’s.

Tip 1: Scherptediepte

Zorg dat de aandacht op de bloem ligt door een foto met weinig scherptediepte te maken. Weinig scherptediepte zorgt er namelijk voor dat de achtergrond wazig is, waardoor deze minder afleidt en de bloem de aandacht trekt. Voor het creëren van weinig scherptediepte moet je op een aantal factoren letten:

  • Het diafragma: deze is altijd een beetje tricky. Een klein diafragmagetal betekent namelijk een grote diafragma opening. Hoe groter de opening, hoe meer licht er op de sensor komt. Dit zorgt uiteindelijk voor minder scherptediepte in de foto, ofwel een wazige achtergrond.
  • De afstand tussen de bloem en de achtergrond. Als de bloem erg dicht op een muur of een ander onderwerp staat dan is de kans groter dat de achtergrond of het onderwerp ook scherp wordt.
  • Afstand tussen de bloem en de camera. Hoe dichter bij het onderwerp, des te minder scherptediepte en dus een wazigere achtergrond.

bloemen

Tip 2: Let op de achtergrond

Kijk voordat je je bloem uitkiest, en de foto maakt, eerst eens naar de achtergrond. Zijn er rare kleuren te zien? Of veel figuurtjes? Probeer dit te voorkomen en zoek een zo rustig mogelijke achtergrond. Haal daarom ook lelijke of verdorde blaadjes ect. weg uit het beeld voordat je de bloem fotografeert. Zonder de natuur te verstoren natuurlijk.

bloemen

Tip 3: Spannender beeld

Is alleen een bloem op de foto net te saai voor jou? Probeer dan eens vroeg in de ochtend te fotograferen. In de ochtend zitten er vaak dauwdruppels op de bloemen waardoor je allemaal kleine vergrootglaasjes krijgt in je beeld. Probeer eens op zo’n druppel scherp te stellen en leg het kleine wereldje binnen die druppel vast. Ook is het kijken naar waar je licht vandaan komt belangrijk. Als je fotografeert met licht dat vanachter komt, krijg je vaak wel een goed belichte foto, maar dan kan het erg vlak zijn. Met zijlicht komen de structuren van de bloem mooier uit.

bloemen
vlindermix

 

Veel plezier met fotograferen!

Geen bloemen in je tuin?

Heb je geen bloemen in je tuin? Of wil je eens een vlinder op de foto zetten? Met de Zaadbom Vlindermix uit de IVN Webwinkel kan je bloemen planten waar onder andere vlinders op afkomen.

Bestel voor €2,50

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ontdek meer over

Deel deze pagina