
Doe-tip: Aan de slag in de moestuin
Het moestuinseizoen is gestart! In je eigen moestuin ontdek je hoe spannend, fascinerend en dichtbij de natuur is. Niet voor niets hebben steeds meer mensen een moestuin in de tuin, op het balkon of doen ze mee aan een gezamenlijke moestuin in de buurt. Het is ontzettend leuk, maar niet altijd even makkelijk. Daarom delen wij graag het geheim van een succesvolle moestuin: biodiversiteit!
Een biodiverse moestuin
In de natuur werkt alles met elkaar samen. Ook in de moestuin. Het ene gewas trekt bestuivers aan voor de ander of zorgt voor natuurlijke bestrijding van insecten die de oogst willen opeten. Het is bijvoorbeeld goed om bieslook naast wortel te zetten – bieslook beschermt met zijn geur namelijk tegen de wortelvlieg. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden!
Maak een moestuinplan
Een goed begin is het halve werk. Wat vind je lekker om te kweken en past dat ook in jouw tuin of op jouw balkon? Verdiep je in biodiversiteit: welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar?
Het IVN Tuinplan en de Zaaikalender helpen je op weg. Download hier gratis de moestuinmaterialen van IVN.
Kweektips per soort
Na het maken van je moestuinplan is het tijd om aan de slag te gaan! Om je moestuin zo goed mogelijk te verzorgen hebben we onze tips voor allerlei soorten gewassen op een rijtje gezet, van zaaien tot oogsten. Ieder plantje kent wel eigen bijzonderheden!
Bekijk onze kweektips voor bladgewassen, bloemen, groenbemesters, kruiden, koolsoorten, peulvruchten, vruchtgewassen en wortelgewassen.
Neem ook een kijkje in de webwinkel van IVN voor alle benodigdheden voor jouw moestuin.
Volg de stap voor stap online cursus Moestuinieren
Deze korte online IVN-cursus helpt de beginnend moestuinder op weg. Plannen maken, zaaien, het verzorgen van je planten en het genieten van de oogst. Alles komt langs in hapklare en praktische stappen.
Wil je meer #groenomtedoen tips?
Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!
- Volg IVN Natuureducatie op Instagram, Facebook of Twitter om nieuwe #groenomtedoen tips te ontvangen.
- Heb je zelf goede Groen om te doen tips? Deel deze dan op social media met #groenomtedoen @ivnnatuureducatie.