Tiny Forest
Natuur in de Buurt
donderdag20mei2021

Tiny Forest Jaarverslag 2020: Klein bos, groot avontuur

Het jaarverslag geeft een overzicht van de belangrijkste resultaten van het buurt project Tiny Forest – Elke buurt zijn eigen minibos in 2020.

Afgelopen jaar stond in het teken van de coronapandemie. Die ook een groot effect heeft gehad op de wijze waarop het project is uitgevoerd. In maart 2020 startte de eerste lockdown en was het voor het eerst niet mogelijk om met kinderen en buurtbewoners bomen planten. Zo’n plantdag is voor kinderen, leerkrachten en initiatiefnemers het hoogtepunt van het project. Ook is de plantdag vaak reden voor een leuk buurtfeest en dit vergroot de betrokkenheid van zowel de scholen als de buurt. Een aantal plantdagen zijn uitgesteld naar het najaar van 2020, maar sommige bossen moesten toch de grond in – omdat de bodem al bewerkt was en de bomen al besteld waren.

Bij hoge uitzondering zijn er een aantal bosjes zonder kinderen geplant. De kinderen kregen wel een verslag van de plantdag van hun bosje en een persoonlijke uitnodiging om een keer te komen kijken. Dit heeft IVN gedaan door middel van een leuke vlog voor de kinderen. Daarnaast konden er tot de zomervakantie bijna geen leerkrachten worden getraind om buitenles te geven en was het vaak niet mogelijk om gastlessen op scholen te geven. Ook buurtbijeenkomsten en inspraakavonden werden vervangen door video-calls. Niet zo leuk als normaal, maar wel effectief.

Gelukkig was de flexibiliteit van het Tiny Forest team groot, ondanks de omstandigheden. De trainingen voor de leerkrachten werden buiten op afstand verzorgd, de gastlessen werden omgezet naar digitale lessen en draaiboeken voor plantdagen in het najaar werden soms wel drie keer herzien – door steeds scherpere maatregelen. Vanaf eind oktober tot half december zijn er zoveel mogelijk Tiny Forests samen met kinderen geplant. Na de sluiting van de basisscholen in december was dit niet langer mogelijk.

Toch is het ondanks alle tegenslag gelukt om in november het 100e Tiny Forest van Nederland te planten in Maastricht. Op 31 december 2020 lagen er al 108 Tiny Forests in de openbare ruimte.

Resultaten in vogelvlucht

In 2020 …

  • … plantten we 48 Tiny Forests in de openbare ruimte, 1400 Tuiny Forests en legden 60 particulieren een Tiny Forest aan in de eigen achtertuin;
  • … realiseerden we met Earthwatch het eerste Tiny Forest in Engeland en met Goodplanet de eerste twee minibossen in België;
  • … ging het onderzoek van Wageningen University & Research naar biodiversiteit, hittestress en CO2 opslag door;
  • … legde Lister Building en IVN een Tiny Forest op hun bedrijventerrein in Weert aan;
  • … en Tiny Forest weer veel regionale, landelijke en internationale media-aandacht.

Benieuwd naar Tiny Forest in 2020?

Download het jaarverslag 2020 en duik erin!

Tiny Forest Jaarverslag 2020

May the forest be with you,

Daan Bleichrodt
Projectleider Tiny Forest