Natuuronderwijs Renswoude

 

Ben jij leerkracht op een van de scholen in Renswoude en wil je aandacht besteden aan natuureducatie? Met ondersteuning van de Provincie Utrecht hebben IVN Utrecht, lokale IVN vrijwilligers Rob en Ria van de Bor en bibliotheek Z-O-U-T Renswoude een leskistenuitleen opgezet voor De Borgwal en De Stifthorst. Op deze pagina vind je meer informatie over de beschikbare leskisten en hoe je deze kunt lenen.

Leskistenuitleen

Op dit moment zijn de volgende leskisten beschikbaar:

Thema Doelgroep
Bloemen & Bijen Groep 1 t/m 6
Smaaklessen Groep 1 t/m 8
Smaakmissie Eiwittransitie Groep 7 en 8
Natuur op het Schoolplein Groep 5 en 6
Overwinteren en het weer Groep 5 t/m 8

Bloemen & Bijen

Met deze leskist leer je meer over ‘de bij’ en bloemen. Wat zijn bijen? Waar vind je ze? Wat is het verschil tussen een bij, een wesp en een hommel? Uit welke onderdelen bestaat een bloem? Wat zie, voel en ruik je bij een bloem?

Tijdsduur: 1 les per doelgroep, 30-90 minuten

Tip: Besteed aandacht aan dit thema tijdens de Nationale Bijentelling in april.

Smaaklessen

Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Het lesmateriaal van Smaaklessen is opgenomen in het online lesportaal Chef! die voor alle gebruikers geheel gratis te gebruiken is. Kijk hier voor meer informatie.

Tijdsduur: 5-9 lessen per doelgroep van ongeveer 60 minuten

Tip: Besteed aandacht aan dit thema tijdens de Nationale Groente en Fruitdag in oktober.

Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten

In deze Smaakmissie (verdiepende module van de Smaaklessen) heeft Ella de hulp nodig van de leerlingen. Ella is hobbykok en gaat een foodtruck openen met allerlei producten met avontuurlijke eiwitten! Ella heeft zeewier, tofu, bonen, linzen en insecten. Eén probleempje… Ella weet niet welke gerechten zij daarvan kan maken. Kunnen de leerlingen haar helpen?

In deze Smaakmissie leren de leerlingen meer over eiwitten, proeven insecten, etiketten lezen en gaan ze op excursie.

Tijdsduur: 6 interactieve lessen van 40-70 minuten.

Tip: Besteed aandacht aan dit thema tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel in maart

Natuur op het Schoolplein

Stel je voor dat jullie schoolplein extra goed bewaakt wordt door de ‘Groene Schoolplein Wachters’ want het schoolplein is zoveel meer dan een plek waar je kan spelen. Er valt van alles te beleven en ontdekken, hoe groener, hoe leuker!

Met de leskist Natuur op het Schoolplein kunnen leerlingen van groep 5 en 6 hun eigen omgeving ontdekken. Dit doen ze met verschillende zintuigen en door te onderzoeken.

Tijdsduur: 17 opdrachten die in een circuit gedaan kunnen worden door een groepje van 2-4 leerlingen gedurende 30-40 minuten.

Tip: Besteed aandacht aan dit thema op de Nationale Buitenlesdag in april.

Overwinteren & het weer

De verwarming wordt een standje hoger gezet en iedereen heeft een lekkere dikke warme jas aan. Zo overleef je makkelijk deze kou! Maar hoe overleven dieren de winter? Aan de hand van Youtubefilmpjes van presentatrice Iris Hesseling gaan de leerlingen aan de slag met twee opdrachten: vogels tellen en een wintervacht testen. Daarnaast zitten er twee opdrachten over het weer in: zelf een wolk maken en het maken van een regenmeter. Want hoe komt het dat het weer steeds verandert en waar komt die regen toch vandaan?

Tijdsduur: 2 lessen van 60-85 minuten, maar de opdrachten kunnen ook opgesplitst worden.

Tip: Besteed aandacht aan dit thema tijdens de Nationale Tuinvogeltelling in januari.

Hoe werkt de leskistenuitleen?

1. Ga naar de bibliotheek.
2. Leen een leskist via de servicemedewerker van de bibliotheek. Hij/zij zal je vragen een aantal gegevens te noteren.
3. Ga aan de slag met de leskist op school.
4. Breng de leskist binnen maximaal 2 weken schoon en compleet terug bij de bibliotheek.
5. De servicemedewerker van de bibliotheek controleert de inhoud van de leskist en vult deze eventueel aan.

Adres bibliotheek Renswoude
Van Reedeweg 77
3927BT Renswoude

Telefoon: +31 (0)318575151
E-mail: renswoude@bibliotheekzout.nl

Openingstijden
dinsdag: 14:00 – 17:00 uur
woensdag: 14:00 – 20:00 uur
vrijdag: 14:00 – 17:00 uur

Natuurkalender

Wil je jouw natuurles koppelen aan een themadag/week? In de natuurkalender vind je allerlei natuurdagen, verspreid over de seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan de Boomfeestdag, de Nationale Buitenlesdag of dierendag. Bijna al deze dagen komen jaarlijks terug rond dezelfde datum. Lees je over een leuke dag, maar is deze dit jaar al geweest? Zet ‘m dan in je schoolkalender voor volgend jaar!

Natuurkalender 2023

Contact

Heb je vragen over de leskistenuitleen in Renswoude? Neem dan contact op met Lisa Verbruggen via l.verbruggen@ivn.nl.  Heb je wensen voor een leskist over een bepaald thema? Laat het ons weten.

Scholennetwerk