Hoog Soeren-Klinkenberg

5.1 KM
(22)

Hoog Soeren heeft twee gezichten: een rijksbeschermd dorpsgezicht en een in het seizoen drukbezochte pleisterplaats voor met name wandelaars en fietsers.
Archeologisch onderzoek aan grafheuvels wijst op al 4000 jaar oude bewoning. De oudste vermelding ‘Silva Suorum’ als vestigingsplaats dateert van 815. Het dorp ligt boven op de Veluwse stuwwal, op 85 m boven NAP, maar dankzij de aanwezigheid van water in vennen met een leemhoudende bodem was permanente bewoning op deze hooggelegen plaats mogelijk.

Tot midden 19e eeuw was Hoog Soeren een agrarische buurtschap met landbouwers, schapenboeren en bosarbeiders. Vanaf eind 19e eeuw werden uitgestrekte heidevelden van de markegronden aangekocht en bebost door het Oranjehuis, vooral ten behoeve van de jacht. De bevolking was toen grotendeels werkzaam in het Kroondomein. Ook kwam het toerisme op en het oude heidegehucht werd ontdekt door welgestelde vakantiegangers als vestigingsplaats.
Mede door de slechte economische tijden verdwenen de agrariërs en in plaats van de boerderijtjes verschenen er fraaie villa’s en landhuizen. Anno nu is Hoog Soeren mede dankzij het beschermde dorpsgezicht een aangename plaats om te bezoeken of te vertoeven.

De route voert door het dorp en het afwisselende noordelijk bosgebied ter weerszijden van de Kampsteeg.

Meer weten? Fout melden?
Deze en ook andere routes in en rondom Apeldoorn vind je op www.ivn-apeldoorn.nl
Kom je tijdens de tocht een wijziging tegen in de route of de informatie? Laat het ons weten via routes@ivn-apeldoorn.nl
(versienummer route 2022-10)

Locatie

P Kapel, Hoog Soeren 44, Hoog Soeren
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina