6.5 KM

Berltsum aan de Middelzee

(2)

Op de plaats van Berltsum lag tot ongeveer de veertiende eeuw een welvarende havenplaats bestaande uit de tweelingdorpen Berltsum en Uytcom. De welvaart ontstond doordat de haven van Uytcom via de Middelzee verbinding had met de Noordzee. Vanuit Berltsum liep de Ried naar Franeker waardoor de handelswaar gemakkelijk afgezet kon worden. In deze wandeling gaan we niet alleen op zoek naar sporen van de geschiedenis in het landschap, maar ook naar de verworvenheden van later eeuwen. 

Deze wandeling is ook opgenomen in het boekje Cultuurhistorische wandelroutes door Berltsum, een reis door de geschiedenis van Berltsum. Daarin staat informatie over de cultuurhistorische bijzonderheden langs drie wandelingen in en rond Berltsum. Dit is route drie: de langste route die langs veel landschappelijk interessante punten voert. Voor de wandelingen in het boekje is bewegwijzering aangebracht. Voor deze route volgt u binnen de dorpskom de zeshoekige bordjes met een wandelend mannetje erop en buiten de bebouwde kom staan er af en toe palen met een rode band erom.
Het boekje is te koop voor drie euro bij de Markthal en bij bakker Wijnsma (vlakbij het startpunt). Met de opbrengst onderhoudt Stichting Hemmemapark de routebordjes en zorgt voor financiering van nieuwe boekjes.

Locatie

Koepelkerk
Buorren 2
9041 BA Berlikum
Friesland
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina