Berltsum aan de Middelzee

6.5 KM
(0)

Op de plaats van Berltsum lag tot ongeveer de veertiende eeuw een welvarende havenplaats. Deze bestond uit de tweelingdorpen Berltsum en Uytcom. De welvaart ontstond door de mogelijkheid voor schepen om via de Middelzee in de haven van Uytcom aan te leggen. Vanuit Berltsum liep de Ried naar Franeker waardoor de handelswaar gemakkelijk afgezet kon worden. In deze wandeling gaan we niet alleen op zoek naar sporen van de geschiedenis in het landschap, maar ook naar de verworvenheden van later eeuwen.

Voor deze route volgt je ter ondersteuning binnen de dorpskom de zeshoekige bordjes met een wandelend mannetje. Buiten de bebouwde kom is geen bewegwijzering aanwezig.

Ook op papier

Deze wandeling is ook opgenomen in het boekje Cultuurhistorische wandelroutes door Berltsum, een reis door de geschiedenis van Berltsum. Daarin staat informatie over de cultuurhistorische bijzonderheden langs drie wandelingen in en rond Berltsum. Dit is route drie: de langste route die langs veel landschappelijk interessante punten voert.

Het boekje is te koop voor twee euro bij de Markthal aan de Tichelersdyk en bij De Bakkerij in de Buorren. Met de opbrengst onderhoudt Stichting Hemmemapark de routebordjes en zorgt voor financiering van nieuwe boekjes.

Locatie

Koepelkerk Berltsum, Buorren 2, 9041 BA, Berltsum
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina