Blaas dat blad niet weg, maar maak zelf bladcompost! Biodiversiteit

Blaas dat blad niet weg, maar maak zelf bladcompost!

Het is weer herfst en de prachtige herfstkleuren zijn overal zichtbaar. Maar ja, al dat blad valt uiteindelijk naar beneden. En wat doe je er dan mee? Gemeenten, maar ook tuinbezitters grijpen steeds vaker naar de bladblazer. Toch is dat niet altijd de beste oplossing.  Want als je alle herfstblaadjes wegblaast en weggooit, blaas je onbedoeld het leven uit je tuin. Zonde! Want al die blaadjes hebben wel degelijk een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, en ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting. 

Blad = voedsel

Bovendien is blad een belangrijke voedselbron voor de bodem. Denk maar eens aan het bos, waar de bladeren een voedselrijke humuslaag vormen. De bladeren werken als gratis compost voor je tuin. De bladlaag zorgt bovendien voor bodembescherming. Als je alles wegblaast en aanharkt, dan kan de zon ongehinderd de bodem beschijnen en dat zorgt voor uitdroging en verlies van bodemleven. Natuurlijk is een tuin geen wild bos – als tuinbezitter wil je waarschijnlijk niet midden in een laag blad zitten op je zonterrasje. En het is wel zo veilig als tuinpad en oprit een beetje begaanbaar blijven. Wat kan je dan wél doen met het overtollige blad?

Hergebruik

Gevallen blad kan je direct hergebruiken in de tuin, zo gaat dat in de natuur ook. Het blad dat je opveegt kan je meestal eenvoudig kwijt in de borders. Een vuistdikke laag beschermt en voedt de bodem. Bijkomend voordeel: op de plekken met blad zal veel minder snel onkruid opkomen. Let wel een beetje op – op plekken waar je bijvoorbeeld bloemen of kruiden wil inzaaien kan je beter geen blad leggen. Het kan ook handig zijn om borderafscheidingen iets te verhogen, zodat het blad er niet direct uitwaait bij de eerste windvlaag.

Home made bladcompost

Heb je nadat je border gevuld zijn nog blad over, dan kan je ook zelf bladcompost maken. Helemaal gratis! Naast een kostenbesparing scheelt het ook weer een ritje naar het tuincentrum. Een bijkomend voordeel: je bent niet meer afhankelijk van een compostleverancier en je weet precies welke voedingsstoffen jouw tuin inkomen. Compost uit de winkel is namelijk vaak gestoomd en daarmee eigenlijk biologisch dood gemaakt. Bladcompost die je zelf maakt heeft nog wel de goede schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezonde tuinbodem.

Bij bladcompost zijn de blaadjes al enigszins verteerd en kan je ze niet alleen als afdekkende ‘mulchlaag’ gebruiken, maar ook door de bodem mengen. Om bladcompost te maken heb je alleen een paar plastic zakken, een bezem of hark en een prikstok nodig. De procedure is eenvoudig:

  1. Verzamel het blad en besproei het als het droog is.
  2. Doe het blad in een vuilniszak en stamp het stevig aan.
  3. Maak een paar gaatjes onderin de zak en zet de zak ergens (onopvallend) in de tuin.
  4. Na circa een jaar kan je de bladcompost gebruiken als mulchlaag of bodemverbeteraar.

Ontdek meer over

Deel deze pagina