Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroop

Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroop

De gewone vlier is volop in bloei! Deze hoge struik of kleine boom is vanaf eind mei tot en met juli in veel Nederlandse bermen en (moes)tuinen in bloei te bewonderen. In deze periode valt de gewone vlier op door zijn witte vlierbloesemtrossen. Wist je dat je van deze trossen lekker frisse en zomerse vlierbloesemsiroop kunt maken? Heerlijk op een warme dag of om te schenken voor visite. In deze post vind je tips voor het plukken van vlierbloesems, het recept en verdere benodigdheden. Let’s go!

TipsDoe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroop

  • De bloesem is te plukken tussen mei en juni. Let op: pluk niet zomaar uit de boom van de buurman of van een boom in een gemeenteperk, dit kan problemen geven. De voortbrengselen van een boom of plant zijn eigendom van de eigenaar van de grond.
  • Heb je na het plukken niet direct tijd om aan de slag te gaan met je siroop? Je kunt de bloesem tijdelijk in een plastic bakje in de vriezer leggen. Bewaar het echter niet te lang, want na 2-3 weken wordt de kwaliteit en aroma van de bloesem minder
  • Pak alleen bloesems die hoog groeien in de struik of boom. Hierdoor vermijd je dat je bloesem wellicht een plasbeurt van een hond heeft meegemaakt
  • Zorg dat je bloesems kiest die er fris en schoon uitzien
  • Schud met de bloesems voordat je ze meeneemt. Zo geef je beestjes en insecten de kans om weg te komen. Maar doe het niet te hard, anders wuif je het stuifmeel uit de bloesems. Dit zorgt juist voor de lekkere smaak in de siroop
  • Denk aan de bijen en vogels en pluk niet de hele struik leeg!

Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroop

Benodigdheden

– Een bak en schaar voor het plukken
– Twee grote pannen, om de siroop in over te gieten
– Een zeef
– Een linnen kaasdoek (te koop bij o.a. Dille & Kamille)
– Grote, gesteriliseerde flessen (zo kun je je siroop langer bewaren)
– Een maatbeker
– Een trechter

Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroopIngredienten

  • 150 gram vlierbloesems
  • Ruim 1 liter kraanwater
  • Ongeveer 850 gram suiker
  • 20 gram citroenzuur, o.a. te koop bij de Holland&Barrett

Stappenplan

1. Pluk 150 gram vlierbloesems
2. Haal de takjes weg en doe de vlierbloesems in een grote pan
3. Voeg water toe totdat de bloesems net onder water staan. Dit zal ongeveer één liter water zijn
4. Laat de bloesems in de koelkast voor 12-24 uur in het water trekken
5. Giet het mengels door de zeef in de andere pan. Gooi de vlierbloesems weg. Giet het dan weer door een kaasdoek in een andere pan. 
6. Je hebt nu een heldere vloeistof overgehouden. Meet met een maatbeker hoeveel ml vloeistof je hebt. Voor 1 liter heb je 850 gram suiker en 20 gram citroen nodig. Je kunt ook meer suiker toevoegen als je houdt van zoetere siroop.
Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroop7. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur. Let op: het mag niet koken, hierdoor wordt de smaak minder! Voeg het suiker toe. 
8. Verwarm het mengsel en blijf 5 tot tien minuten roeren tot de suiker in de siroop is opgelost.
9. Voeg het citroenzuur toe en los dit op in de siroop. Het citroen zorgt voor een frisse smaak en maakt dat je je siroop langer kunt houden.
10. Pak de trechter om de siroop zonder te kliederen in je lege flessen toe te voegen.

Et voilà!  Je eigengemaakte vlierbloesem. Geniet ervan!

Doe-tip: Maak je eigen vlierbloesemsiroopHeeft de grote vlier je enthousiast gemaakt om je meer te verdiepen in bermplanten?

Bestel de zoekkaart ‘bloeiende bermplanten’ en ga op zoektocht naar mooie bermplanten in jouw omgeving! 

Bestel voor €1,10
 

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.

Bronnen:
ikbenirisniet.nl
landleven.nl
nederland-dis.nl

Deel deze pagina