Gezonde Buurten in Nederland

In Gezonde buurten werken we – Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG – samen met bewoners, van jong tot oud, om een groene plek te creëren. Een plek waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.
We hebben inmiddels dertien Gezonde Buurten gerealiseerd:

Apeldoorn – Staatsliedenbuurt

Apeldoorn

De Staatsliedenbuurt in Apeldoorn Zuid is een gemixte buurt met veel verschillende culturele invloeden. Er wonen veel mensen tussen 25 en 29 jaar met kinderen. De openbare ruimte nodigde niet echt uit tot buitenspelen. Er was weinig samenhang tussen de verschillende bewoners en voor kinderen waren er te weinig speelplekken waar zij zich thuis voelden.

Breda – Linie-Doornbos en Kesteren-Muizenberg

Breda

Op 24 September 2020 was het zover: de officiële opening van het Pukplein en de Pluktuin in de Bredase wijk Linie-Doornbos. In twee jaar tijd zijn de braakliggende terreinen van de woningcorporatie omgetoverd tot een weelderige buurtmoestuin en levendige speeltuin waar op een mooie dag zomaar honderd kinderen te vinden zijn.

Cuijk – Padbroek en Valuwe

Cuijk

In de gemeente Cuijk zijn twee Gezonde Buurten – Padbroek en de Valuwe – waarin gewerkt wordt aan een speelse, natuurlijke buurt, met een actieve buurtgemeenschap. Voor zowel gemeente als bewoners van beide wijken was het een nieuwe ervaring om écht samen aan de slag te gaan, samen te dromen, te ontwerpen en keuzes te maken.

Doetinchem – Schöneveld

Doetinchem

Met het zetten van een handafdruk op het ‘contract’ gaf een flinke groep kinderen, ouders, opa’s, oma’s en wethouder Ingrid Lambregts in 2018 het startsein voor het project Gezonde Buurten in de wijk Schöneveld. In juli 2020 is als eerst een crossfietsbaantje geopend.

Dordrecht

Dordrecht

Het project Gezonde Buurten is in 2017 neergestreken in maar liefst twee wijken in Dordrecht: Sterrenburg en Staart. Wijken met ieder een eigen karakter.

Leeuwarden – Valeriuskwartier

Leeuwarden

De naoorlogse wijk Valeriuskwartier in Leeuwarden is een multiculturele wijk met voornamelijk huurwoningen. Een groep actieve bewoners had al langer de wens, de buurt te vergroenen en meer beweegmogelijkheden te creëren voor bewoners van alle leeftijden. Ze bedachten een beweegroute: goed voor de sociale contacten en de gezondheid van de bewoners.

Gezonde Noletbuurt-Grevelingenplein

Schiedam

De wijk was vroeger een arbeiderswijk, er zijn veel kleine en wat oudere eengezinswoningen, oudere en kleinere woningen, vaak met uitbouw in de tuin. Kinderen spelen hierdoor voornamelijk op straat en op het Grevelingenplein. En dat plein kon wel een impuls gebruiken.

Drachten – Smallingerland – De Venen

Drachten

De vernieuwde speeltuin in wijk De Venen in het Friese Drachten werd feestelijk geopend door kinderen uit de buurt en de wijkraad. Wat was het een feest! De kinderen konden aan van alles meedoen, zoals het maken van nestkastjes, breakdance workshops en sportopdrachten op de nieuwe toestellen.

Stichtse Vecht – Maarssenbroek

Stichtse Vecht - Maarssenbroek

Het Wijkpark van Maarssenbroek levendiger, groener en duurzamer maken; zodat kleine én grote bewoners zich er thuis voelen en actief kunnen zijn. Met dit doel startte Gezonde Buurten in 2018 in Stichtse Vecht.

Zaanstad – Saendelft

Zaanstad

Al geruime tijd voordat er in de Zaanse wijk Saendelft gestart werd met het project Gezonde Buurten, had wijkmanager Leni de Vries een groep van 100 bewoners bij elkaar die graag wilden meedenken en –doen om hun buurt levendiger te maken. Een vliegende start dus voor deze buurt.