Over Gezonde Buurten

Er zijn meer dan dertig Gezonde Buurten in Nederland en er zijn 9 in ontwikkeling. In die buurten werken we – Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG – samen met bewoners, van jong tot oud, om een groene plek te creëren. Een plek waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.

Want dat is de kracht van een groene plek in de wijk. Van natuur kom je tot rust in een soms best wel hectische wereld. Een natuurlijke omgeving daagt kinderen uit om naar buiten te gaan, de natuur te ontdekken en met een modderbroek weer thuis te komen. En het is een ontmoetingsplek voor iedereen in de buurt. Van kletspraatjes en buurtborrels tot yoga.

Voor iedereen

Een buurt met zo’n speel- en ontmoetingsplek noemen we een Gezonde Buurt. Bij de ontwikkeling mag iedereen meedenken en aangeven wat hij wil. Ouderen willen misschien een bankje om lekker met elkaar bij te kletsen, kinderen een fietscrossbaan en anderen weer een kruidentuin waar iedereen lekker mag plukken.

Helemaal van nu

Een Gezonde Buurt is een mooie oplossing voor een aantal maatschappelijk ontwikkelingen. Het zorgt ervoor dat de natuur weer een plek in een wijk krijgt. Waar insecten en vlinders te zien zijn. Het daagt kinderen die te weinig bewegen uit om lekker te gaan rennen of fietsen. Ouderen die dreigen te vereenzamen, kunnen er andere ouderen ontmoeten. Het zorgt voor sociale verbinding in een wijk want door de verschillende activiteiten leer je elkaar beter kennen.

Het project Gezonde Buurten is een initiatief van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Bekijk de video