Cuijk – Padbroek en Valuwe

In de gemeente Cuijk zijn twee Gezonde Buurten – Padbroek en de Valuwe – waarin gewerkt wordt aan een speelse, natuurlijke buurt, met een actieve buurtgemeenschap. Voor zowel gemeente als bewoners van beide wijken was het een nieuwe ervaring om écht samen aan de slag te gaan, samen te dromen, te ontwerpen en keuzes te maken.

Padbroek: Een natuur, speel en ontmoetingsplek in één

De Cuijkse wijk Padbroek is gebouwd in de jaren ’70 en wordt door de gemeente gerevitaliseerd. Buurt voor buurt werkt de gemeente hier samen met bewoners aan. In de kinderrijke buurt Buizerdhorst/Havikshorst bleek al snel na de start van het project Gezonde Buurten dat de kinderen vol ideeën zaten om de bestaande groenstrook met speeltoestellen nog leuker te maken, en uit te breiden door ook  ‘De Kuul’  bij het speelterrein te betrekken.

Op aangeven van de buurtkinderen, zijn bewoners met een ontwerper aan de slag gegaan om een ontwerp voor De Kuul te maken. In de zomer van 2020 was het zover: De Kuul werd omgetoverd tot een eigentijdse natuur, speel- en ontmoetingsplek in één. Precies zoals de buurt het getekend had, inclusief waterpomp, heuveltjes, boomstammen, bankjes en planten.

Van onderop: Gewoon beginnen dan ontstaat het vanzelf

Ondertussen zijn er allerlei buurtactiviteiten georganiseerd in het groen en in het Doehuis. ‘Het is mooi om te zien hoe door gewoon te beginnen, langzaam meer energie en reuring ontstaat,’ aldus Marieke projectleider Gezonde Buurten namens IVN Natuureducatie. Met inzet van buren & de wijkraad zijn er in beide wijken mooie ontmoetingen gerealiseerd: een buurtbarbeque, zwerfafval-opruimactie en winterwandeltocht, yoga-sessies in het park, Paasontbijt en nog veel meer. Ook in 2021 staan er weer diverse activiteiten op de planning om de De Kuul nog mooier te maken en natuurlijk feestelijk te openen!

Gezonde Buurten Cuijk

Een mooi voorbeeld van het volgen van ‘gewoon beginnen’ en ‘doen wat wel kan’ was het geplande springkussenfeest in Padbroek. Marieke: ‘Het was zo’n warme dag, dat we het springkussenfeest één dag van tevoren omgedoopt hebben naar een waterglijfestijn. Met een waterbaan en zeep, perfect op een warme dag. Het jaar erop kwam een buurtbewoner naar de gemeente en vroeg of ze dat niet zelf nog een keer kon organiseren. Dit keer hebben wij alleen de flyer gemaakt en hebben bewoners deze zelf rondgebracht, en water en stroom geregeld. Mooi om te zien hoe de buurt dit met elkaar heeft opgepakt en volgend jaar hopelijk voortzet.

Gezonde Buurten Cuijk

De Valuwe: Nieuwe speelplek & schoolplein voor de buurt

De Valuwe is de eerste uitbreidingswijk van Cuijk en in de volksmond ook wel bekend als Kuuk-Noord. Midden in de wijk ligt een mooi open terrein, tussen de nieuwbouwhuizen waar  voorheen een flat stond. Een ideale plek om aan de slag te gaan!

De nieuwjaarsborrel  van Gezonde Buurten in januari 2019 vond  dan ook plaats midden op een nog leeg veld. Op basis van wensen van buurtbewoners en ontwerpsessies met kinderen van basisschool de Regenboog en ’t Startblok is de basis gelegd voor de twee  Gezonde Buurt-plekken in De Valuwe. Zo is het schoolplein van basisschool de Regenboog omgetoverd tot een speel- en ontmoetingsplek voor de hele buurt. De hekken zijn verwijderd en het plein is opgeknapt. De buurt maakt graag gebruik van het speelplein. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2021 ook de tweede plek opgeleverd. Het lege veld maakt plaats voor een mooi park met bloemen, struiken, een fruitboomgaard, amfitheater, zand- en waterspeelplaats en zitjes om te kunnen relaxen. Ook komen er buitensporttoestellen en een Cruyff court. Allemaal ontworpen door en voor buurtbewoners.

Gezonde Buurten De Valuwe