Doetinchem – Schöneveld

Met het zetten van een handafdruk op het ‘contract’ gaf een flinke groep kinderen, ouders, opa’s, oma’s en wethouder Ingrid Lambregts in 2018 het startsein voor het project Gezonde Buurten in de wijk Schöneveld. In juli 2020 is als eerst een crossfietsbaantje geopend. Buurtbewoner Marnix Kappert: ‘De aanleg van deze fietscrossbaan is de aftrap van de uitvoering van alle ideeën die we de afgelopen twee jaar bedacht hebben.’

Gezonde buurten Doetichem

Bewoner als projectleider

Schöneveld is een ruim opgezette naoorlogse wijk, met een mix van koop- en sociale huurwoningen. Er is veel laagbouw en beperkt groen in de buurt aanwezig. In de wijk wonen veel actieve bewoners die jaarlijks activiteiten organiseren. Gemeente Doetinchem wilde graag écht samenwerken met de bewoners van de wijk. Daarom is een van de bewoners zelfs benoemd tot projectleider.

Monopoliegeld en slimme oplossingen

Initiële verbazing dat ‘hun wijk’ was uitgekozen voor dit project maakte bij de bewoners van Schöneveld al snel plaats voor enthousiasme en grote ambities. In korte tijd werden ruim vijftig ideeën verzameld voor een groenere, gezelligere en speelsere wijk.

Teveel om allemaal uit te voeren, dus hebben bewoners met behulp van monopoliegeld en een architect keuzes gemaakt: welk budget krijgt elke plek in de wijk? Bewoner Marnix Kappert: ‘We hebben gekeken naar dromen én problemen in de wijk en daar geprobeerd slimme oplossingen voor te bedenken.’ Het resultaat is ambitieus: maar liefst vijf verschillende plekken in de wijk worden aangepakt.

Drie vliegen in één klap met slimme bloembakken

De plantenbakken zijn een goed voorbeeld van zo’n slimme oplossing. In de straten waar weinig openbaar groen is, zijn fleurige plantenbakken geplaatst die ook nog eens heel functioneel zijn. De bankjes die eraan vast zitten bieden plek voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. Doordat ze nét iets op de straat geplaatst zijn, lijkt de straat optisch smaller en gaan automobilisten voorzichtiger rijden. Waardoor kinderen veilig kunnen spelen. Drie vliegen in één klap dus. En de bewoners die de bloemen water geven, hebben er een tuintje bij.

Een hobbelig traject: letterlijk én figuurlijk

Pech veroorzaakte vertraging van het Gezonde Buurten project en dit vroeg om veel geduld van de bewoners in Schöneveld. De opening van de crossfietsbaan in juli 2020 was dan ook een feestelijke mijlpaal rond een hobbelig traject letterlijk én figuurlijk: ondanks goede bedoelingen van de initiatiefnemers, ontstond er onrust in de wijk toen het eerste ontwerp en de plek van de crossfietsbaantje bekend werden. In samenspraak met alle betrokken bewoners heeft de baan inmiddels een prachtige nieuwe plek gekregen. De nieuwe baan is ontworpen door de kinderen, die weten immers als geen ander hoe scherp de bochten en hoe hoog de hobbels moeten zijn voor een gaaf parcours.

Gezonde Buurten Doetinchem