Apeldoorn – Staatsliedenbuurt

De Staatsliedenbuurt in Apeldoorn Zuid is een gemixte buurt met veel verschillende culturele invloeden. Er wonen veel mensen tussen 25 en 29 jaar met kinderen. De openbare ruimte nodigde niet echt uit tot buitenspelen. Er was weinig samenhang tussen de verschillende bewoners en voor kinderen waren er te weinig speelplekken waar zij zich thuis voelden.

Op buurtsafari

Door een financiële bijdrage van Jantje Beton en de steun van de gemeente konden we hier aan de slag. Het project maakte onderdeel uit van ‘Samen maken wij de buurt’, een project dat al actief was in deze buurt. We zijn drie weken ter plekke geweest om de wensen te inventariseren. De buurtbewoners konden heel duidelijk aangeven wat er beter kon in hun wijk. Er lag te veel vuil naast de containers, auto’s reden te hard door de wijk, ze wilden dat het vervallen buurthuis Robbedoes weer actief zou worden, meer groen en één plek waar honden uitgelaten mogen worden in plaats van alle grasveldjes waar kinderen dan niet meer kunnen spelen.

Een basisschool, de Emmaschool ligt ook in de wijk. Veel kinderen die op deze school zitten, komen uit de wijk en spelen er na schooltijd. Door een obstakelrun te organiseren op het schoolplein, waar veel kinderen op af kwamen, konden we ze mooi ondervragen over hun wensen voor de wijk. Met 40 kinderen zijn we daarna nog op buurtsafari gegaan. Een tocht door de wijk waar ze precies konden aanwijzen wat er beter kon. Ze kwamen zelf bijvoorbeeld met de wens voor meer toezicht door boa’s of politie.

Aan het werk

Na een aantal ontwerpsessies met buurtbewoners en leerlingen van de Emmaschool was het tijd om de wensen van iedereen te realiseren. De eerste stap was de aanleg van een natuurvriendelijke oever langs het water dat het gebied begrenst. De oevers zijn ingezaaid met wilde flora en er zijn plantenbakken in het water geplaatst die voor een natuurlijke aanblik zorgen. Volgende stap was een groene en uitdagende speelplek voor de kinderen. Lekker bewegen kan vanaf nu op het sportveld, het oversteken van een weg naar het gebied is veiliger gemaakt door de aanleg van een verkeersdrempel.

Guerillagardening Gezonde Buurt Apeldoorn

Het buurthuis

Het voormalig buurthuis de Robbedoes kon een nieuwe impuls gebruiken. De kavel van het buurthuis heeft de gemeente aan de markt aangeboden. Er mag een nieuw pand gebouwd worden met als eis vanuit de gemeente dat het gebouw minimaal twee ochtenden en twee avonden in de week beschikbaar is als ‘huiskamer’ voor de buurt en andere maatschappelijke activiteiten. De eerste vijf jaar hoeft de wijk daarvoor geen huur te betalen. De kavel in inmiddels verkocht.

Veel activiteit

Nog voor de transformatie zijn er veel activiteiten georganiseerd in de buurt. Om direct te laten zien dat er iets verandert. Samen met Accres (sportstimulering) zijn er tweewekelijkse activiteiten georganiseerd, zoals een  voetbalclinic met een pop-up voetbalcourt en staken kinderen hun handen uit de mouwen met guerilla gardening (door Stimenz). Nu de Gezonde Buurt grotendeels gerealiseerd is, komen de activiteiten echt op gang. IVN Natuureducatie leert kinderen over de bloemen en insecten in de buurt, die er ook veel meer zijn door de natuurvriendelijke oever, er zijn kinderknutselactiviteiten en Jantje Beton heeft een bakfiets gesponsord vol met sportartikelen voor de wekelijkse sport- en spelmiddagen door Accres en stagiairs van het CIOS.

Sport en spelmiddagen Apeldoorn

IVN Natuureducatie gaat op beide scholen in het gebied 40 natuurlessen geven. Onderdeel van deze lessen is het monitoren van de natuurvriendelijke oevers. Er komen vergrootglaspalen bij beide scholen die ook gebruikt worden bij een natuurles en docenten krijgen een workshop buitenlesgeven.

Natuureducatie Apeldoorn

Samenwerking

De samenwerking tussen verschillende partijen was ook bijzonder in deze buurt. Elke betrokken partij is achter het plan gaan staan: