Eiland van Brienenoord

In een buitenbocht van de Nieuwe Maas, deels onder de Van Brienenoordbrug, ligt het ruige Eiland van Brienenoord.

Het eiland is ontstaan doordat er, in het begin van de 19e eeuw, in de Nieuwe Maas enkele slibplaten aan elkaar zijn vastgegroeid en begroeid raakten met riet, biezen en griend. Begin twintigste eeuw bleek dat de doorstroming van het water hierdoor werd beperkt. Het buitenste deel werd daarom afgegraven en op het binnenste deel aangebracht. Zo kreeg het eiland z’n huidige vorm.

De natuur mag grotendeels haar gang gaan op het eiland. Sinds juni 2000 werken er in het gebied gastarbeidsters. Deze Schotse Hooglanders van Stichting FREE Nature (Foundation for Restoring European Ecosystems) dragen bij aan de landschappelijke ontwikkeling van het eiland.

Het eiland heeft bos, grasvlaktes, open water, kleine poelen en een getijdengeul. Er zijn kleine kreken en stranden waar natuurlijke processen als erosie en sedimentatie goed te zien zijn. Eb en vloed zijn rond het Eiland van Brienenoord nog merkbaar, waardoor ook de vegetatie een bijzonder karakter heeft.

Het Eiland van Brienenoord is toegankelijk via de ophaalbrug over het Zuiderdiepje, aan het eind van het Hoendiep, een zijstraat van de Stadionweg in Rotterdam Zuid.