Verslag Polderbendetocht 5 juli 2020 oudste kinderen

'Eindelijk weer eens op pad' en dat was niet alleen wat wij dachten, ook de kinderen hadden er zin in want er waren er maar liefst vierentwintig die met verwachtingsvolle gezichten bij het bruggetje stonden. De grote kinderen gingen mee met Swen en met mij. Op beestjesjacht, succes verzekerd!

Onder de trouwboom van Henny en Wim, een indrukwekkende wilg, begonnen we met een opwarmertje, de welbekende neuzenopdracht. Naar aanleiding van aanwijzingen raden om welk dier of welke plant het gaat. Al na de tweede aanwijzing 'ik eet rottend blad en hout', was er al iemand die wist dat het om een pissebed ging. De laatste aanwijzing 'Vroeger stopten ze mij in bed tegen bedplassen' was niet meer nodig. Grappig dat er dan uit de groep allerlei wetenswaardigheden komen zoals 'het harnas werd ook gemalen en ingenomen tegen maagkrampen'.

Aan de wilg zien we restanten van de zwavelzwam. Jonge zwammen zijn dikvlezig en groeien als dakpannen over elkaar heen maar hier zijn ze nu, wit en korrelig, aan het afsterven. Op de boom ook een heleboel stippelmotten die als kleine witte streepjes op de schors zitten. Hier en daar zijn nog de restanten te zien van de nesten van gesponnen draden waar de larven zich verpopt hebben tot rups en later tot vlinder.

Lees hier verder verslag polderbende 5juli2020 oudsten