De Stormmeeuw: onbekende maakt ongezien Vogels

De Stormmeeuw: onbekende maakt ongezien

Oss 17 september 2021

De laatste jaren in grote aantallen in de polders tussen De Bosch en Oss
De Stormmeeuw: onbekende meeuw maakt ongezien

In onze omgeving, zo ver van zee, komen niet veel verschillende soorten meeuwen voor. De meest bekende is de kokmeeuw, maar ook de stormmeeuw komt met duizenden bij ons overwinteren. Waarom onbekend? Omdat de stormmeeuw geen opvallende kenmerken heeft. De stormmeeuw is veel kleiner dan de zilvermeeuw en een beetje groter dan de kokmeeuw: ongeveer 5 centimeter. Een opvallend verschil is de kleur van de poten, die zijn bij deze meeuw geel-groen. Maar daar heb je niet veel aan als ze in het lange gras staan. Drie andere verschillen zijn wel te zien: een kleine dunne gele snavel, zwarte ogen en een ronde kop. De kop is nu nog mooi wit, in de winter is hij meer grijs-wit. Zonder verrekijker blijft het moeilijk deze meeuw waar te nemen, vandaar dat hij vaak over het hoofd wordt gezien.

Wanneer te zien?
Om het wat makkelijker te maken: de beste kans heb je in de maanden juli, augustus en  september. Veel stormmeeuwen zijn dan op doortrek vanuit Scandinavië en de landen rondom de Oostzee en Rusland. Stormmeeuwen trekken vooral naar de kusten van de Noordzee en de Atlantische Oceaan.  , maar er blijven er ook veel hangen. Tussen de 350.000 en 430.000 overwinteren in Nederland.

Waar te zien?
In de stad kom je ze amper tegen, in onze polders juist erg veel.  Merkwaardig genoeg hebben de stormmeeuwen een voorkeur voor de polders tussen Oss en Grave. Al vanaf vogeltellingen in de Jaren ‘80 en ‘90 werden hier veel stormmeeuwen geteld. En dat is nog steeds zo. Tegenwoordig kun je hier aantallen van meer dan 1000 stormmeeuwen tegenkomen. Vanaf 1990 is er in Brabant een grote toename en ze komen nu ook veel voor in de polders tussen Den Bosch en Oss. Daar kiezen ze vaak voor de weilanden ten zuiden van de Gewandeweg. Maar ook ten noorden van de Gewandeweg kunnen we tegenwoordig groepen van meer dan 250 stormmeeuwen vinden. Bezoek daarom de komende weken deze gebieden eens en je kunt van deze onbekende meeuw zeker volop genieten.

Voor meer over ‘Vogels in de polders rond Oss’: kijk op www.ivn.nl/afdeling/ivn-oss/nieuws/over-vogels-in-de-osse-polders.

Foto’s: Theo van Orsouw (IVN Oss)

Stormmeeuw - foto van Theo van Orsouw (IVN Oss)

Ontdek meer over

Deel deze pagina