Februari plantenmaand Biodiversiteit

Februari plantenmaand

Gemert-Bakel 7 februari 2020

Februariplantenmaand; de grote ecologische waarde van inheemse planten

In navolging van de zeer succesvolle #Januarivlindermaand op Twitter staat de maand februari in het teken van onze inheemse waardplanten. Dit om onder de aandacht te brengen dat slecht gaat met veel van onze vlinders.   Momenteel worden 31 van de 54 soorten dagvlinders in ons land bedreigd in hun voortbestaan. Reden genoeg om extra aandacht voor ze te vragen en ze een handje te helpen. Daarom is er nu gestart met #Februariplantenmaand met dagelijks een waardplant die onder de aandacht word gebracht. Lia Adriaans natuurgids bij IVN Oirschot  geeft dagelijks aan welke waardplant er in het zonnetje word gezet.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25793

bont zandoogje kweek gras Kweek (wij noemen ze pengen) is een erg belangrijke waardplant
voor de dagvlinders; het bonte zandoogje, kommavlinder, oranje zandoogje, groot dikkopje en zwartsprietdikkopje, de argusvlinder, hooibeestje en het koevinkje. En dan nog een hele reeks aan nachtvlinders, zweefvliegen en insecten. Helaas word deze inheemse grassoort  meestal als een hardnekkig onkruid beschouwd. Maar het is een grassoort met een zeer hoge ecologische waarde. En ook nog eens met een hoge voederwaarde voor vee en zeker in het voorjaar. Maar ook voor de mens is kweekgras een plant die erg goed gegeten kan worden; het zaad is een zogenaamde graanvrucht vol met voedingsstoffen en het jonge gras bevat veel mineralen en ijzers en kan daarom uitstekend gebruikt worden als een bloedzuiverende plant die ook nog eens de weerstand in het voorjaar verhoogt. De voedzame  wortels werden in vroegere tijden vaak in het brood verwerkt in tijden van schaarste. Honden en katten gebruiken dit gras om te kunnen braken.   Daarom een ode aan onze Kweek!

kweek pengen Tip: Als je Kweek in je tuin wilt maar niet wilt laten woekeren, zet ze dan in een oude speciekuip in een zonnig hoekje. Dit geldt ook voor de Grote Brandnetel óók een zeer belangrijke waardplant voor veel van onze prachtige vlinders.  Inheemse planten worden helaas vaak  als onkruid  gezien , maar zijn dus ongelofelijk belangrijk  voor onze vlinders, wilde bijen, hommels, zweefvliegen, kevers enz enz. 

De lijst van waardplanten voor onze vlinders: https://assets.vlinderstichting.nl/docs/0a2cea8b-cedd-450c-9289-0600632e…

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina