Gemert Bakel Milheeze De Rips
IVN
zondag06sep2020

Vieren op Vrijdag ter gelegenheid van 60 jaar IVN met Hans van Berlo

IVN Gemert-Bakel Onlangs was Hans van Berlo aan de beurt ter gelegenheid van 60 jaar IVN. Hier zijn stukje:

Mijn naam is Hans van Berlo geboren in Gemert en na wat omzwervingen terecht gekomen in De Mortel een kerkdorp van Gemert. Ben 63 jaar en werkzaam als vrijwilliger bij het IVN Gemert Bakel. Daar run ik de amfibieën en vissen werkgroep en ben ik schoolgids in het voor en najaar. Ook houd ik nog 20 kerkuilenkasten bij in de gemeente en zit ik in het bestuur van IVN Gemert Bakel. Ben graag in de natuur waar ik dan ook bijna altijd ben omdat we er midden in wonen. Verder vind ik oude volvo’s leuk waar ik dan ook vaak mee bezig ben. Ook steek ik veel tijd in het grondwater hier op de hoge zandgronden, omdat ik vind dat hier grote stappen gemaakt moeten worden om dat omhoog te krijgen.
Mijn tofste ervaring bij het IVN:
Dat is toch wel Het bewaarde land, prachtig dat er zoiets is en jammer dat zoiets niet landelijk verplicht is. In mijn ogen is dit de beste manier om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de natuur. Doordat je drie hele dagen met ze bezig bent blijft er veel hangen. Ze krijgen daardoor een klik met de natuur of niet natuurlijk dat kan ook. Dit is veel beter dan de natuureducatie die wij ze geven op de lagere school want dat is meestal maar 2.5 uur in de natuur. Ja echt een geweldige ervaring zowel voor mij als voor de kinderen.
Wat wil je nog heel graag doen:
Als er iets is wat ik nog graag zou willen doen en dus ook aan mee zou willen werken dan is dat toch wel de vernatting van de peel. Omdat het grondwater per jaar maar blijft zakken vallen steeds meer poelen en sloten droog. Daardoor verdwijnt er steeds meer flora en fauna in dit gebied. Ik bedoel dan ook alles wat vroeger nat was , en dat is van het dorpje Zeeland tot aan de grote peel bij Deurne. Vroeger was dit een woest en nat gebied dat vol lag met grote poelen. Nu is er alleen de grote peel nog dat kunstmatig op peil wordt gehouden met Maaswater. Want eigen water loopt er al lang niet meer door de sloten met alle gevolgen vandien. Als het water wat hier valt zou kunnen blijven zou het er hier op de hoge zandgronden over 100 jaar er weer heel  anders uit zien. Ik hoop echt dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen. IVN Gemert-Bakel Vraag van Daniek: waarom ik het zo belangrijk vindt om jongeren bij het IVN te betrekken. En hoe we dat in mijn ogen het beste zouden kunnen doen:
Nou jongeren zijn de toekomst en dat is belangrijk binnen het IVN omdat dit aan het vergrijzen is. Het is belangrijk om jongeren meer te betrekken met de natuur en ze enthousiast daarvoor te maken. Iedere IVN afdeling zou dit voorop moeten stellen. Kijk, een keer zullen ze wel afdwalen zoals festivals en een vriend of vriendin maar de belangstelling is gewekt. En dan maar hopen dat ze weer een keer terugkomen maar beter zou natuurlijk zijn dat ze blijven. Zelf hebben we de amfibieën en vissen werkgroep. Dat vinden ze geweldig, de paddentrek het inventariseren van vissen salamanders kikkers enz. Dat ze die mogen vasthouden en van dichtbij bekijken vinden ze geweldig. Gelijkelijk aan leggen we ook andere dingen uit zoals waterplanten bloemen bomen enz. zodat ze op den duur een steeds bredere kijk op de natuur krijgen. Een natuurwerkgroep voor de jeugd kan natuurlijk ook maar dan wel op een woensdagmiddag. Op een zaterdag werkt niet omdat ze dan al te veel verplichtingen hebben. Wij met de waterwerkgroep gaan bijvoorbeeld maandagavond en dan hebben we jeugd van 13 tot 19 jaar. Dat gaat geweldig samen. Normaal berichten wij ook in de krant wat en waar we wat gaan doen en dat iedereen welkom is. Maar dat gaat nu dus niet op vanwege de omstandigheden.
Aan wie geef ik het stokje door:
Ik ga het stokje doorgeven aan Jeanette Renders. Dit doe ik omdat het hart op de juiste plaats heeft voor de natuur. Ze doet veel voor de natuur en maakt via media de mensen erop attent dat het met veel dingen fout gaat of fout dreigt te gaan. Mijn vraag is waar haal je toch iedere keer die energie vandaan om je toch weer in te zetten voor de natuur?

hans van berlo menno bentveld