Gemert Bakel Milheeze De Rips
Overig
vrijdag25sep2020

Landelijke Opschoondag 2020 van IVN Gemert-Bakel en VELT Gemert

 

Landelijke opschoondag 2020/World Clean Up Day 

Landelijke Opschoondag 2020/ World Clean Up DayEen zeer succesvolle zwerfvuil actie op 19 september in  Gemert-Bakel. Bijna 100 mensen in alle leeftijden hebben ruim 175 zakken aan zwerfvuil (ruim 500 kilo) uit onze natuur gehaald. Schoon Gemert-Bakel, VELT Gemert en IVN Gemert-Bakel gingen samen aan de slag voor een schonere wereld. Na afloop was er een heerlijke biologische lunch met koffie en thee aangeboden door Heerlijck Hopveld de tuinen van VELT Gemert. In het water troffen we behoorlijk veel tempex aan, tennisballen, plastic van sportvisser (draad, dobbers) en de 'gebruikelijke' blikjes, glazen flessen, chips en snoepverpakkingen, rietjes, wiet zakjes, vuurwerkresten en nog veel meer plastic zwerfvuil. Vanuit de tuinkamer van VELT Gemert werd 's morgens in groepjes vertrokken. Schoon Gemert-Bakel vertrok vanaf de Beekse Dijk. Het groepje van IVN Gemert-Bakel nam een gedeelte van de Molenbroekse Loop , de vijver aan de Lieverman en de aangrenzende oevers en bermen voor rekening.

Heerlijck Hopveld

blikjes in de natuur In de gemaaide gedeeltes troffen we ook regelmatig drankblikjes aan die als ze meegemaaid worden, veranderen in voorwerpen zo scherp als scheermesjes. 4000 koeien sterven hier jaarlijks aan en tussen de 11.000 en 13.000 koeien raken jaarlijks gewond door deze gemaaide blikjes of glas in de natuur. 

zwerfvuil In het gedeelte van de Molenbroekse Loop aan de Doonheide en de vijver aan de Lieverman ligt het jaar rond enorm veel zwerfvuil. Dit alles komt uiteindelijk via onze rivieren in de oceanen terecht en spoelt aan in de verste uithoeken van de aarde. Dit veroorzaakt enorm veel dierenleed: jaarlijks sterven er 300.000 zeezoogdieren en 400.000 zeevogels en de prachtige maar kwetsbare koraalriffen worden aangetast door schimmels die weer op het plastic onder water ontstaan. Maar de zogenaamde microplastics zitten ondertussen ook al in ons drinkwater, honing, zout en we ademen het soms zelfs al in. 

Supporter van Schoon Plastic soup een wereldwijd probleem wat helaas met enkel het opruimen in ons landschap en water niet zomaar opgelost gaat worden. 

N.B wilt u vaker een handje helpen met het zwerfvuil uit de natuur te halen? Bij gemeente Gemert-Bakel faciliteren ze dit graag. Neem ook eens een kijkje op:  https://www.supportervanschoon.nl/

https://www.nederlandschoon.nl/

https://www.plasticsoupfoundation.org/

https://www.schonerivieren.org/ 

https://klean.nl/

Het gehele fotoalbum van deze dag is te bekijken op de facebookpagina van de IVN Gemert-Bakel Vissen & Amfibieënwerkgroep : https://www.facebook.com/waterwerkgroepGemertBakel/

IVN Gemert-Bakel IVN Gemert-Bakel landelijke opschoondag