Vroege vogels op de Brunssummerheide

Zondagsmorgens om 7 uur hoor ik Vroege Vogels meestal op de radio, luisterend naar het onvolprezen natuurprogramma van BNNVARA op NPO1. Maar op 8 mei 2022 stonden wij op dit vroege uur al met 12 man op de parkeerplaats aan de Toeristenweg in de Brunssummerheide. Van 6 tot en met 15 mei was immers de Nationale Vogelweek! De meeste vogels zijn nu terug van hun overwinteringsgebieden om hier hun nageslacht op de wereld te zetten.

Maar met al zoveel blaadjes aan de bomen wil dat niet zeggen dat je ze allemaal ziet. Het gezang en geroep speelde op deze vogelwandeling dus een grote rol. Bijvoorbeeld in het begin van de tocht klonk uit diverse bomen het typische melancholieke geluid van de Fitis. Maar je zag er geen. Tijdens onze vorige excursie, een maand geleden, waren ze nog niet in het land. Een ander mooi voorbeeld was een stuk verderop de solo van de Fluiter. Die was er amper een week.

Maar gelukkig hebben we ook heel wat gezien. Een Boompieper voerde speciaal voor ons een hele musical op en liet zich ondertussen goed bekijken in de top van een boom.

Vroege VogelsFoto Peter Blom

Die musical werd een heuse vliegshow. Hij bleef maar heen en weer vliegen, van de ene boom naar de andere, en weer terug. En telkens als hij landde als een parachute, liet hij horen waarom hij Boompieper heet.

Vroege VogelsFoto Peter Blom

In de buurt van de Rode beek zagen we in een boomtop een zwart vogeltje met een volle bek voer voor haar jonkies. Dat zwart lag natuurlijk aan het tegenlicht. Na een tijdje vloog het naar beneden en verdween. Vermoedelijk naar zijn nestje. Niemand durfde een naam te noemen. Maar thuis wist onze fotograaf na enige computerbewerking een Boomleeuwerik tevoorschijn te toveren. Een prachtige waarneming!

Vroege VogelsFoto Peter Blom

In het half open heidelandschap tegen het einde van onze ochtendwandeling ontdekte een wakkere waarneemster een mooi vogeltje in het topje van een den. Het was onmiskenbaar een Roodborsttapuit die best een hele tijd voor ons wilde poseren. Wat een toegift!

Vroege VogelsFoto Peter Blom

En we hoorden tenslotte zelfs nog een Boomleeuwerik jubelen.

Het was een mooie vogelexcursie geweest met een enthousiaste groep. Een groep die zelf geen storende geluiden produceerde, maar luisterde en die ook nog belangstelling toonde voor andere natuurverschijnselen zoals mieren, vlinders en voor ons raadselachtige sporen in het zand. Wij zagen zelfs deelnemers enig zwerfafval opruimen!

Het was alleszins de moeite waard.

Frans Verlaan, 11 mei 2022