Elke druppel telt

Perioden van droogte komen steeds vaker voor en als het regent kan het er soms heftig aan toe gaan. Klimaatverandering wordt in onze eigen omgeving steeds meer zichtbaar. Gele velden, droge sloten, minder kevers en eendagsvliegjes, dalende grondwaterstanden.

De urgentie om hier actie op te ondernemen neemt toe. Naast water besparen is het hard nodig om het regenwater dat er valt vast te houden voor droge periodes. Wist je dat van een dak van 28 m2 jaarlijks gemiddeld 23.800 liter water stroomt? Dat verdwijnt meestal zo via het riool en dat moet anders.

Door regenwater in je tuin te houden en terug te geven aan de bodem voorkom je verdroging en hoef je minder te sproeien. Dat spaart ook nog eens geld. Dit kan bijvoorbeeld door steen te vervangen door groen of door tegels welke waterdoorlatend zijn. Je kan water opvangen in een regenton of regenschutting en in een vijver. Maar je kan ook ondergronds water in infiltratiekratten opvangen.

Misschien is het dak van je huis of garage wel geschikt voor sedumbedekking, dat is ook nog eens lekker koel tijdens warme zomerdagen en ziet er mooi uit. Een goed alternatief voor een lelijke energie slurpende airco.

Kleine stappen grote winst en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door een subsidieregeling zijn de kosten vaak ook nog eens minimaal. 

Op www.waterklaar.nl vind je inspiratie en tips wat je zelf allemaal kan doen. De Limburgse gemeentes stellen een subsidie beschikbaar voor het vasthouden en infiltreren van regenwater. De regeling van jouw gemeente is ook via de website van Waterklaar te vinden.