De Lege Midden
Bomen & Struiken
maandag13mrt2017

Excursie boomknoppen Rengerspark - hoe was het

Boomknoppen en bomen kijken in het Rengerspark te Leeuwarden.

Het Rengers park ontstond toen in 1902 een stuk grond in Leeuwarden aangeboden werd door voormalig burgemeester van Leeuwarden, Mr. W.C. van Welderen, baron Rengers, en diens echtgenote, C.T Baronesse van Welderen Rengers- Looxma.  Met de bedoeling dat op dit gebied een wandelpark aangelegd zou worden. Dit werd door de gemeente aanvaard, tuinarchitect Hendrik Copijn maakte in 1904 een ontwerp in gemengde stijl en in 1906 werd het park in gebruik genomen. Anno 2017 kunnen we hier nog altijd van genieten en het stadspark wordt  steeds door de gemeente onderhouden.

Zaterdagmorgen 11 maart gingen wij richting Leeuwarden met 3 auto’s vol geladen met enthousiaste bomenkijkers en arriveerden 10.00 uur bij de ingang van het Rengerspark.

 Het kon niet missen vandaag. Het anders grijze hek was versierd met vlaggetjes. Dit ter ere van het 10 jarig bestaan van de Bomen Ridders. Wie zijn dit, hun naam zegt het al, zij zetten zich in voor het behoud van bomen. Bij die vlaggetjes heten onze gidsen Jan en Margriet (geen bomen ridders) maar bevlogen IVN’ers ons hartelijk welkom op deze zonnige morgen. Ze vertelden dat, ondanks dat de bomen kaal zijn, je toch veel kan zien in de winterflora en waar je op moet letten, velen van ons weten dat al, maar je blijft je iedere keer weer verwonderen over moeder natuur.

Nu het herkennen van bomen en struiken aan de hand van hun knoppen, stam, takje ,blad of naalden. Margriet gaf prachtige determinatie boomknopvoorbeelden aan de hand van knoppen aan takken eventueel met een loep en een andere keer met verrekijker. We hebben veel bekende bomen gezien, maar als je in een park loopt dat ruim honderd jaar oud is en ook nog aangelegd, kom je veel uitheemse bomen tegen, We hebben ons verbaasd over deze kanjers van bomen, die ook echt ouderdom uitstraalden. Aan de schors en stam van sommigen kon je echt zien, dat ze de tand der tijd doorstaan hebben. Hier volgen enkele van de bijzonder bomen de Zelcova , grootbladige Populier, de Goudes, de Amberboom, Suikeresdoorn en bontbladige Esdoorn. Naast de Zomer en Wintereiken ook de Amerikaanse Eik, de Moeraseiken en een Moseik. Tevens een Gingko Biloba boom met natuurlijk veel geneeskrachtige eigenschappen. Moerascypres ontbrak ook niet. Te veel om op te noemen en te onthouden, behalve die zeer oude Plataan die veel indruk op ons maakte, dit ook door zijn solitaire stand. In steden zie je ze altijd geamputeerd en dit is een van de weinige bomen die daar goed tegen kan zo ook luchtverontreiniging, hierdoor zie je ze tegenwoordig veel in stedelijk gebied, al zijn ze dan minder mooi, dan heeft ie altijd nog zijn toverachtige stam die vaak lijkt te vervellen maar ook dat hoort bij de Plataan. Zo kwam er een einde aan onze zeer leerzame excursie door het Rengerspark.

Janke Snieder