Natuurrijke School

IVN Natuureducatie ziet de natuur als het beste klaslokaal voor kinderen. Waar ze leren ín en van de natuur. Een natuurrijke schoolomgeving is een plek waar álle kinderen zich gezond kunnen ontwikkelen en kennis en vaardigheden opdoen om bij te dragen aan een planeet die bruist van het leven.

Waarom?

Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend. Terwijl natuur en vrijheid om buiten te bewegen juist belangrijk zijn voor kinderen. Contact met natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Het draagt bij aan verhoogde concentratie, betere leerprestaties én het stimuleert een milieubewuste houding. In deze onderzoeksrapporten en artikelen lees je hierover meer.

Aanpak

Bij een natuurrijke schoolomgeving denk je al snel aan het vergroenen van het schoolplein. Ondanks dat dit een belangrijke stap is, reikt de Natuurrijke School verder. Zo is het bijvoorbeeld ook van belang dat de kinderen binnen het onderwijsprogramma de kans krijgen om dit groene schoolplein goed te benutten en dat leerkrachten over de juiste competenties beschikken. Samenwerkingen met de omgeving kunnen hieraan bijdragen.

Daarnaast blijft het voeren van campagne belangrijk om zo veel mogelijk scholen te stimuleren. Op naar een groene revolutie!

De superkrachten van de natuur

De natuur beschikt over superkrachten voor de ontwikkeling van kinderen. Omgekeerd kunnen de kinderen in deze tijd van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies van waarde zijn voor de natuur, door de natuur een thuis te bieden in de eigen speel- en leeromgeving.

De vier superkrachten

Superkracht 1: Kinderen worden gezonder in een groene omgeving.

Superkracht 2: Kinderen ontwikkelen fantasie en creativiteit in een groene omgeving.

Superkracht 3: Kinderen leren beter in een groene omgeving.

Superkracht 4: Kinderen voelen zich verbonden met de natuur.

Doe mee!

Met kinderen aan de slag?

Geef wat vaker een natuurrijke les met behulp van deze lespakketten én doe mee aan buitenlesdag!

Hulp nodig?

Logisch dat je zelf niet meteen alle kennis in huis hebt. Schakel een natuurheld in!

Zelf meer leren over de natuur?

Neem dan eens een kijkje op onze Natuuracademie, waar je leert over biodiversiteit, insecten, bodemdieren, vogels en nog veel meer.

Vergroenen van de buiten- én binnenboel?

Laat je inspireren door deze tips voor een groen schoolplein of bestel snel een binnenbos!

Bekijk het volledige aanbod via de menubalk bovenaan de pagina.