Bodemdieren

Bodemdieren zijn diertjes die net boven of onder de grond leven. Ze zijn onder te verdelen in 10 hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. In iedere groep zitten weer meerdere soorten, zoals de tuinslak of de segrijnslak, de tuinwolfspin en de hooiwagen.

Wat doen bodemdieren?

Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde.  

Door het gezond houden van de bodem zorgen bodemdieren er onder andere voor dat wij de grond kunnen gebruiken om voedsel op te verbouwen.

Wil je meer weten over wat mollen, pissebedden en spinnen allemaal uitspoken in en op de grond? Bestel dan bodemdieren producten in de IVN webwinkel.


Bodemdierendagen

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Om dit te onderzoeken, organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in de week van 25 september t/m 7 oktober 2020 de Bodemdierendagen. Met behulp van de speciale bodemdierenzoekkaart kun je op het schoolplein, in de tuin, op het balkon onder bloempotten en tegels gaan speuren naar bodemdiertjes. Op de website van de Bodemdierendagen  kun je doorgeven welke bodemdieren jij hebt gevonden. Doe je mee?