Met laarzen langs de Zandleij, korte route (6 km)

6.0 KM
(0)

Korte route van 6 km

“Met laarzen langs de Zandleij” is een wandeling in natuurgebied De Brand. Dit is de route  van 6 km, er is ook een versie van ongeveer 10 km.

De Brand maakt deel uit van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en ligt tussen de eigenlijke duinen en de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Het is ongeveer 630 hectare groot, Brabants Landschap beheert 480 hectare en 150 hectare is in eigendom bij particulieren.

In De Brand vind je veel verschillende planten en dieren. De grote biodiversiteit is te danken aan de hoeveelheid water in de Brand, het gebied is erg nat. Dit betekent, dat de wandeling -zeker in het voorjaar- over natte paden gaat. Bovendien zorgt die nattigheid voor veel muggen in het voorjaar en de zomer. Zorg dus voor goed schoeisel, in de natte seizoenen liefst laarzen. Draag beschermende kleding en smeer je goed in.

De route wordt best gewandeld met de klok mee. De hond mag ook mee, mits aan de lijn. Er is een klein deel waar ze niet welkom zijn in verband met koeien in een wei. Er is een omlooproute.

Je kunt in de Brand planten als het bosviooltje, grote muur, holpijp, elzenzegge, bosanemoon en de bospaardenstaart tegenkomen. De grote weerschijnvlinder en de kleine ijsvogelvlinder kun je er treffen.

Vogelaars zijn enthousiast over wielewaal, blauwe kiekendief, kleine en middelste bonte specht. Ook is het gebied zeer rijk aan reptielen en amfibieën, waaronder de kamsalamander, poelkikker en de landelijk zeldzame boomkikker.

Bij het kasteel is een vleermuiskelder waar de rosse vleermuis, grootoor-vleermuis en water-vleermuis huizen. Daarnaast komt de das voor in de Brand. Bijzonder is ook nog dat de medicinale bloedzuiger er is gevonden.

“Met laarzen langs de Zandleij” is een wandeling, gemaakt als eindopdracht voor de Natuur Gidsen Opleiding 2020-2021 IVN afdeling Tilburg. Meegewerkt hebben: Bernadette Hontelez, Marlies van Iersel en Adri van den Boom.

Met dank aan Routebureau Brabant, Eefje van Daesdonk van Landschapspark Pauwels, Bart van Ekkendonk van begrazingsbedrijf “De lachende Ooi”, Helma de Kroon van camping “De Zandley”, Theo Quekel en Mark Feijen van het Brabants Landschap, Carolien Verhoeven van Camping Duinhoeve, Michel Smolders en Mark Verwey van “de Baron”, Teun Smits,  boomkwekerij Udenhout en Joset Vermeer van de Pluktuin Sprankenhof.

Bezoek voor meer wandelroutes www.ivn.nl en voor natuuractiviteiten www.ivntilburg.nl

Je kunt bij deze wandeling op twee plaatsen je auto kwijt, bij

  • de Baron, Schoorstraat 37, 5071RC Udenhout.

Recht tegenover “de Baron” staat een wandelknooppuntenpaal. Loop van hieruit in de richting van wandelknooppunt 4 en dan ga je net over de gedempte Zandleij (ongeveer 100m.) naar links.

  • Sprankenhof winkel tuin en keuken, Schoorstraat 26A 5071RA Udenhout.

Als je de Sprankenhof verlaat, ga je rechtsaf de Schoorstraat in, tot aan wandelknoopppunt 4, net na de Zandleij. Daar ga je rechtsaf door het draaihekje en pak je de wandeling op.

Op beide plaatsen kun je even uitrusten met een hapje en een drankje, check vooraf even de openingstijden.

Locatie

Schoorstraat 37, 5071 RC Udenhout
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina