6.5 KM

Met laarzen langs de Zandleij, korte route (6 km)

(10)

“Met laarzen langs de Zandleij” is een wandeling in natuurgebied De Brand.
Dit is de korte route, in de loop van 2022 verwachten we ook een langere versie aan te kunnen bieden.

De Brand maakt deel uit van het Nationaal Park Loonse-en Drunense Duinen en ligt tussen de eigenlijke duinen en de dorpen Udenhout en Biezenmortel. Het is ongeveer 630 hectare groot, Brabants Landschap beheert 480 hectare en 150 hectare is in eigendom bij particulieren.
In De Brand vind je veel verschillende planten en dieren. De grote biodiversiteit is te danken aan de hoeveelheid water in de Brand, het gebied is erg nat. Dit betekent, dat de wandeling -zeker in het voorjaar- over natte paden gaat. Bovendien zorgt die nattigheid voor veel muggen in het voorjaar en de zomer. Zorg dus voor goed schoeisel en kleding en smeer je in.
Je kunt er planten als het bosviooltje, grote muur, holpijp, elzenzegge, bosanemoon, draadgentiaan en de bospaardenstaart tegenkomen.
De grote weerschijnvlinder en de kleine ijsvogelvlinder kun je er treffen.
Vogelaars zijn enthousiast over wielewaal, blauwe kiekendief, kleine en middelste bonte specht. Ook is het gebied zeer rijk aan reptielen en amfibieën, waaronder de kamsalamander, poelkikker en de landelijk zeldzame boomkikker.
Bij het kasteel is een vleermuiskelder waar de rosse vleermuis, grootoorvleermuis en vale vleermuis huizen. Daarnaast komt de das voor in de Brand. Bijzonder is ook nog dat de medicinale bloedzuiger er is gevonden.

“Met laarzen langs de ZandLeij” is een wandeling, gemaakt als eindopdracht voor de Natuur Gidsen Opleiding 2020-2021 IVN afdeling Tilburg. Meegewerkt hebben: Bernadette Hontelez, Marlies van Iersel en Adri van den Boom.
Met dank aan Routebureau Brabant, Eefje van Daesdonk van Landschapspark Pauwels, Bart van Ekkendonk van educatieve boerderij “De lachende Ooij”, Helma de Kroon van camping “De Zandley”, Theo Quekel van het Brabants Landschap, Carolien Verhoeven van Camping Duinhoeve, Joset Vermeer van de Pluktuin Sprankenhof en Rikkie Weevers Stous van Brasserie “de Kat”.
Bezoek voor meer wandelroutes www.ivn.nl en voor natuuractiviteiten www.ivntilburg.nl

Locatie

Brasserie "De Kat"
Schoorstraat 37
5071 RC Udenhout
Noord-Brabant
Download de app voor deze route

Download onze app

Ontdek meer over

Deel deze pagina