Hoge Bergse Bos

Het Hoge Bergse Bos ligt aan de zuidzijde van de Rotte. Het ontwerp van het bos gaat uit van ruige, robuuste en zo veel mogelijk spontane natuur. Bij de aanleg is tevens nadrukkelijk rekening gehouden met sportieve recreanten. Naast wandelen en vogels spotten kan men er fietsen, klimmen, mountainbiken, survivallen, skaten, roller skiën, skiën, snowboarden, schieten, golven en kanoën.

De aangrenzende Rotte, aan de noordzijde van het bos, is een oude veenstroom. In 1270 werd een 400 meter lange dam in de Rotte gelegd om het Maaswater buiten te houden. Het water van de Rotte kon via sluizen in de dam vrij uitstromen in de Maas. Deze dam, die vrijwel onmiddellijk bebouwd werd, vormt de oorsprong van de stad Rotterdam. Na verloop van tijd werd deze dam Hoogstraat genoemd.

De heuvels van het Hoge Bergse Bos zijn in de jaren zestig ontstaan door stort van bouw- en sloopafval. Op de hellingen van de ski berg vindt men Vlier, Kaukasische berenklauw, Meidoorn, Witte abeel en Zoete kers. De top van de ski berg is aan de achterzijde ook voor wandelaars te bereiken en geeft een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. In de winter zijn de steile hellingen een geliefde plek om te sleeën.

Voor wandelaars is ook de Tussenbult een interessant gebied. Er zijn verschillende natuurpaden aangelegd door de ruigere gedeelten van dit gebied. Bovenop de bult staat een opvallend badkuipachtig kunstobject genaamd ‘Spoortunnel’ van Marcel Kronenburg. Het object moet een extra dimensie geven aan de recreatie- en natuurbeleving daar.