Excursie Halsters Laag

Wandelen met een gids van IVN op de Brabantse Wal

Op zondag 7 mei verzorgt IVN Groene Zoom een excursie in het Halsters Laag, tussen Fort de Roovere en Steenbergen. Ga samen met de natuurgids op zoek naar waardevolle vochtige vegetaties en de boeiende geschiedenis van dit gebied.

De excursie

De wandeling start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Laageinde 26 te Halsteren.
Afstand 4 km, tijdsduur ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis.
Het Halsters Laag kan erg nat en modderig zijn en daarom is het verstandig laarzen of op zijn minst waterdichte schoenen te dragen. Een verrekijker kan de ervaring verrijken.

Het Halsters Laag

Het Halsters Laag is door de provincie aangewezen als ‘natte natuurparel’ en is in beheer bij Staatsbosbeheer. Sinds het verwijderen van de rijke bovenlaag in 2009 krijgen goede kwaliteit kwelwater en waardevolle vegetaties volop kansen. Met de gids passeren we natte graslanden en een broekbos. Op zoek naar o.a. wilde gagel, moerashertshoorn, veenpluis, zonnedauw en veenmos.
Nu nog zijn restanten te zien van veenwinning, die in dit gebied teruggaan tot de 13e eeuw.
Het Halsters Laag diende ook als verdedigingslinie, zeker zes keer in de geschiedenis is het gebied onder water gezet om Bergen op Zoom en Zeeland te beschermen tegen de vijand. Meer daarover tijdens het wandelen.

foto: Zonsopkomst in het Halsters Laag met “laatste turfmanneke” van Ank van Meer (foto Frans Tijink).Excursie Halsters Laag

 

Excursie Halsters Laag
Waar
Halsters Laag
Laageinde Parkeerplaats Staatsbosbeheer
4614PW Bergen op Zoom
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee
IVN Groene Zoom BrabantseWal

IVN Groene Zoom

Webmaster Groene Zoom

Ontdek meer over

Deel deze pagina